Şanlıurfalıların bu 'reçeli' ağızları yakıyor

Lezzetli yemekleriyle tanınan Şanlıurfa'da, yöre halkı tarafından 'isot reçeli' olarak isimlendirilen biber salçasının üretimine başlandı.

TARIM 05.09.2021, 21:05 06.09.2021, 14:21
Şanlıurfalıların bu 'reçeli' ağızları yakıyor

Şanlıurfa'da isot yapım işiyle uğraşan ailelerce pazardan alınarak bahçelere ve evlere götürülen kırmızı biberler, yıkanıp saplarından ve çöplerinden temizleniyor. Makinede parçalara ayrılan biberler, hava alması için naylonların üzerinde 24 saat bekletiliyor.

Ardından toplanan biberler makinede çekildikten sonra, güneş ışığı altında bekletilmek üzere havuzlara seriliyor. Hava sıcaklığına bakılarak yaklaşık olarak 3-5 gün güneşte bekletilen çekilmiş biberler, zeytinyağı ile karıştırılarak 'isot reçeli'ne dönüşüyor. Genel olarak kadınlar tarafından hazırlanan biber salçası, sofra ve tezgahtaki yerini alıyor.

Sayısız yemeğe katılarak tüketilen salça, özellikle kış mevsiminde kahvaltılarda içine yumurta kırılarak veyahut zeytinyağıyla kızartılarak da tercih ediliyor.

Kilosu 40-50 TL arasında satışa sunulan biber salçası, kent dışında Türkiye'nin farklı illerinden ve yurt dışından da yoğun talep görüyor.

Üreticiler umutlu

Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Murat Mermer, basın mensuplarına, Şanlıurfa'da 'isot reçeli' olarak da bilinen biber salçasının yapımına başladıklarını dile getirdi.

Kadınların aile bütçesine katkı sağladıklarını söyleyen Mermer, şu ifadeleri kullandı

"Kırmızı biberler kadınlar tarafından toplanıyor. 2020'den bu yana salgın sebebiyle işlerimiz azaldı fakat bu sezonun iyi geçeceği kanaatindeyiz. Gelen talepler de bizi umutlandırıyor. Reçel ve isot yapımında çok sayıda kişi ekmeğini kazanıyor."

"Yurt dışına da satış yapıyoruz"

Üreticilerden Muhammed Bakır Mermer ise "İşlemler toplamda bir hafta sürüyor. Kentteki esnafa, diğer kentlere ve yurt dışına satış yapıyoruz. Pandemi sebebiyle sıkıntı yaşadık ama Allah'ın izniyle bu sezon işlerimizin düzeleceğini umut ediyoruz." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)