Samsun’da kenevirden üretilen giysiler vitrinlerde 

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin istihdama katkı sağlamak amacıyla kadınlardan kurduğu atölyede kenevir ipliğinden üretilen kıyafetler, vitrindeki yerini almaya başladı. 

TARIM 07.11.2021, 17:59 08.11.2021, 13:08
Samsun’da kenevirden üretilen giysiler vitrinlerde 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 senesinde Türkiye’nin kenevir ekim merkezi olarak ilan ettiği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde kenevir işleme devam ediyor. Kenevir yetiştiriciliği ve ipliği yapılan ilçenin Narlısaray mahallesinde toplamda 2 bin 114 dekarlık alanda ekim yapılıyor. 

Son 3 senede bölgede 50 ton kenevir tohumunun yanı sıra 158 ton lif ve 2 bin 143 ton da sap hasat edildi. Hasadın ardından fabrikalara gönderilen ve burada iplik haline getirilen kenevirler ise kadın istihdamına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan grupta işleniyor.  



Unutulmaya yüz tutmuş ürünler yapılıyor 

Unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el ürünlerinin işlendiği merkezde, geçmişten gelen ürünlerin gelecek kuşaklara miras bırakılması sağlanıyor. Sevgi Kafe ismi altında belediye bünyesinde kurulan atölyede işlenen ürünlerde kenevir ipliği ve ipek dokumacılığı üzerine önce eğitim veriliyor sonra da bu malzemelerle ürünler oluşturuluyor. 

Ev hanımlarına istihdam ortamı sağlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, iplikleri anti bakteriyel kumaşlara dönüştürüyor. Tasarımı hazırlayan ve dikim ile dokumalar yapan kadınlar burada en fazla fular, ceket, gömlek ve çocuk kıyafetleri üretiyor.  

Daha önce geliri olmayan kadınların özellikle burada istihdama katkı sağlaması gerektiğini belirten yetkililer, ürünlerin üretimi ve satılmasıyla birlikte hem kadınların para kazandığını hem de bu geleneğin yaşatıldığını ifade ediyor. 

Yorumlar (0)