Salihli kirazında hasat zamanı

Asya ve Avrupa sofralarının aranan lezzeti olan Salihli kirazı, hem rekoltesi hem de fiyatıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.

TARIM 05.06.2021, 22:52 06.06.2021, 17:58
Salihli kirazında hasat zamanı

Manisa’ya bağlı Salihli ilçesinde coğrafi işaret alarak tescillenen dünyaca ünlü Salihli kirazının hasadı başladı.

Lezzeti ve iriliğiyle Asya ve Avrupa ülkelerinin sofralarını süsleyen ve Türk Patent Enstitüsü'nce tescillenen Salihli kirazı, 35-40 TL'den alıcı bulurken, fiyatı ile çiftçilerin yüzünü güldürdü.

"Yüzümüz gülüyor"

Kiraz üreticilerinden İlhan Gümüş, yaklaşık olarak 20 senedir kiraz ürettiğini dile getirdi. Tescilli kirazda hasada başladıklarını kaydeden Gümüş “Hasat ettiğimiz kirazları, mahallemize kadar gelen alıcılara satıyoruz. Bu sene fiyatlar çok iyi. Nisan ayındaki don sebebi ile verim biraz düşük. Don olduğu dönemde bahçemizin 8 ayrı noktasında ateş yaktım. Bu şekilde donla mücadele ettim. Fiyat ve rekolte anlamında yüzümüz gülüyor yine de." dedi.

"Şimdilik iyi para ediyor"

“Kirazımız tecillidir.” diyen Hüseyin Aygün, “İlçemizde 200 ila 1.000 metre rakımda kiraz üretmek mümkün. Şu ana kadar kiraz iyi para ediyor, umarım bu şekilde devam eder." şeklinde konuştu. 

"Rekoltede bekliyoruz"

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Salihli kirazımız Asya ve Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Geçtiğimiz yıl 600 ton kiraz üretimi yaptık. Bu sezon 10-15 tonluk bir azalma bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Fiyat, kirazın büyüklüğüne göre değişiyor"

Kirazın özellikleri hakkında bilgiler paylaşan Yalvaç, “Kirazımız 26 ila 32 kalibre arası bir büyüklüğe sahiptir. Fiyatı da kalibresine bakılarak değişmektedir. 55 TL'den başlayan kiraz fiyatımız, an itibarıyla 35-40 TL arasındadır.” dedi.















Yorumlar (0)