Safranbolu'nun safranı üreticisini de ziyaretçilerini de memnun etti

Safranbolu'da yetiştirilen safran bu yılki verimiyle üreticisini memnun etti. Vatandaşlar ise oluşan bu görsel şöleni izlemek amacıyla gruplar halinde ilçeye geliyor.

TARIM 24.11.2020, 12:42 26.11.2020, 09:11
Safranbolu'nun safranı üreticisini de ziyaretçilerini de memnun etti

Karabük Safranbolu'da yetiştirilen, kozmetik, boya, gıda ve ilaç gibi birçok alandı kullanıldığından dolayı mucize bitki olarak da isimlendirilen safrandan bu sene elde edilen verim üreticinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin safranı çok daha kaliteli

Türkiye'de bulunan safran çeşidi, başka ülkelerde üretilen safranlara göre, renk, sertlik ve aroma açısından farklılık gösterdiğinden 2014 senesinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde dünyada tescili sağlandı ve "milli bitki" unvanını aldı. Safran, adını vermiş olduğu tarihi ilçede 20 çiftçi ile 40 dekarlık bir alanda üretiliyor.

80 bin çiçekten yalnızca yarım kilogram safran çıkıyor

Ağustos ayında ekimine başlanan, ekim ve kasım aylarında hoş kokulu ve mor renkli çiçekler açarak 15 ila 30 santimetre uzunluğuna ulaşan bitkilerin 80 bin çiçeğinden sadece 500 gram safran çıkıyor.

Ağırlığının 100 katına kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve kilogramı 40 bin TL'den alıcı bulan safranın bu sene 26 kilogram hasadı gerçekleştirildi.

Yorumlar (0)