Rusya-Ukrayna savaşının etkileri: Buğday fiyatları tarihi zirveyi gördü

Buğday fiyatları 13,63 dolarla Chicago Ticaret Borsası’nda bugün bütün zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

TARIM 08.03.2022, 14:41 09.03.2022, 10:27
Rusya-Ukrayna savaşının etkileri: Buğday fiyatları tarihi zirveyi gördü

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın tedarik sorunlarını oluşturması ve artış gösteren enerji fiyatlarının etkisiyle emtia piyasasında yeni rekorlar görülmeye devam ediliyor.

Ukrayna – Rusya arasındaki savaştan dolayı dünyanın buğday ambarlarından olan bölgede arz şoku yaşanacağına ilişkin beklentiler de buğday fiyatlarının bir hayli yükselmesine sebep oldu. Bu artışta Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması mısır ve buğday ihracatını durma noktasına getireceğini ilişkin endişeler etkisini gösterdi.

Buğday, tüm zamanların tarihi zirvesine ulaştı

Buğday, Chicago Ticaret Borsa’nda düne göre %5’in üzerinde artış göstererek 14,63 dolar ile bütün zamanların en yüksek seviyesine çıkması sonrasında saat 12.50 itibarıyla 12,56 dolar seviyesinde denge aldı.

Aylık bazda buğday fiyatları yüzde 30 ve sene başına göre ise %60’ın üstünde artış kaydetti.

Artan enerji maliyetleri özellikle buğday fiyatlarının rekor düzeye çıkmasında mühim bir faktör olurken, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve bu kapsamda giderek artan yaptırımlar da tahıl piyasaları üzerinde etkili oldu.

Analistler tarafından Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın Ukrayna’daki tarımı durma noktasına getirdiği kaydedildi. Gübre ve tohumların arzına ilişkin endişelerin sürdüğünü söyleyen analistler, ülkede tarımsal faaliyetlerin bu yıl gerçekleşemeyebileceğini ifade etti.

Rusya ile yapılan ticaret de Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın yatırımlarıyla savaştan dolayı tıkanmış vaziyette. Rusya ve Ukrayna’nın dünyanın buğday sevkiyatının çeyreğinden fazlasının tedarikini yaptığı gibi arpa, mısır ve ayçiçek yağının da başlıca tedarikçileri arasında yer alıyor.

Mısır, şeker ve kahvede düşüş, pamuk ve soya fasulyesinde yükseliş oldu

Tarım emtialarında bugün karışık bir seyir görülüyor. Pamukta %0,5’in, soya fasulyesinde %1’in üzerinde yükselişler görülürken, mısırda %1,9, kahvede %0,4 ve şekerde ise %0,5’lik düşüşler dikkatleri çekiyor.

Analistler tarafından emtia fiyatlarındaki zirvelerin ardından günlük olarak satışların etkili olduğu kaydediliyor.

Yorumlar (0)