Rize’de satsuma mandalinasının hasat zamanı

Rize’de, çaydan sonra alternatif ürün olarak yetiştirilen satsuma cinsi mandalinanın hasadına başlandı, 1,5 ton kadar hasadı yapılan mandalina, il dışına çıkarılmadan tüketiliyor.

TARIM 25.11.2019, 17:23
Rize’de satsuma mandalinasının hasat zamanı

Rize’de, çaydan sonra alternatif ürün olarak yetiştirilen satsuma cinsi mandalina hasadı başladı. Sınırlı miktardaki mandalinar, il sınırlarının dışına çıkmadan satılıp, tüketiliyor. Bu mandalinalar dalında 60 kuruş ila 1 lira arasında satılırken, manav ve Pazar tezgahında 2,53 liradan satılıyor.

Havalar soğudukça yeni lezzetler de soframıza girmeye başladı. Bunun ilk habercisi mandalina. Kışın en çok tüketilen meyveleri arasında yer alan Rize mandalinasında yetiştiriciler hasada başladı.

Rize’nin Derepazarı ve İyidere ilçelerinde az sayıda üretici satış amacıyla sınırlı miktarda ürettiği mandalinalar ilgi görürken, kent dışına çıkartılmadan tüketiliyor.

Yazın çay, kışın mandalina

Dedelerinden miras kalan mandalina bahçelerinde mandalina yetiştiren Metin Yılmaz, "Bahçemde 30 civarında mandalina ağacım var, 500 kilo ile 1 ton arasında yıllara göre değişen verim elde ediyorum. Bu yıl verim biraz düşük. Zaten son yıllarda mandalinamızın da değeri düştü. Bahçeden 60 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlarda mandalina satın alınıyor, pazarda ise 2 buçuk 3 lira civarında satış yapılıyor" dedi.

Yıllık 1,5 ton mandalina hasadı yapıldı

Yıllık ortalama 1,5 ton mandalina hasadının yapıldığı bölgedeki Zeki Tüfekçi adlı bir yetiştirici ise "Rize'de arazi kısıtlı olduğu için mandalina ağaçlarımız çay bahçesi içerisine yerleşmiş vaziyette. Yazın çay hasadımızı yapıyoruz. Bu zamanlarda da mandalina hasat ederek bahçemizden iki ürün birden almış oluyoruz. Mandalinamızın bakımı var; budamasını yapıyoruz, organik gübre veriyoruz ve ağaçlarımızın verimini artırmayı hedefliyoruz" sözlerine ifadelerinde yer verdi.

“Mandalina bölgede 95 yıldır var”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı ise son yıllarda mandalinanın Derepazarı ve İyiderece ilçelerinde üretici ekonomik girdi sağladığını ifade etti. "Mandalina bu bölgede 95 yıldır var. Rize bölgesi mikroklima bir alan olduğu için çok güzel yetiştiriciliği yapıldı. İlk başta üreticimiz bunu benimsedi bahçelerine dikti. Daha sonra ana ürün çayın bölgeye gelmesiyle ve çayın ekonomik getirisinin daha fazla olması nedeniyle mandalina ikinci planda kaldı ve üreticilerimiz mandalinayı kendilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, sadece bahçelerinde 5- 6 tane bulunduruyorlar. Son yıllarda çaya yan ürün anlamında özellikle İyidere ve Derepazarı'ndaki üreticilerimizde hareketlilik yaşanıyor” dedi.

Yorumlar (0)