Rengarenk bahçeleri ile Amasra elma hasadına başladı

Türkiye’nin önde gelen elma üretim bölgesi Amasya’da hasat zamanı başladı. 2 bin senedir elma yetiştiriciliği yapılan şehirde bu yıl fiyatlar ve ürün kalitesi üreticisini mutlu etti.

TARIM 05.10.2022, 09:54 05.10.2022, 18:16
Rengarenk bahçeleri ile Amasra elma hasadına başladı

Günün erken vakitlerinde başlayarak rengarenk bir şekle bürünen bahçelere giden çiftçiler, gün boyunca merdivenler üzerinde elma topluyor. İlk olarak sandıkların içerisine dizilen elmalar daha sonra depolara ve satışa yollanıyor. Yere düşen elmalar ise çöpe gitmemesi ve ekonomiye kazandırılması adına toplanıyor, ardından fabrikalara yollanarak meyve suyu halini alıyor.

“Ağaçlar dinlenmeye geçti, misket elması olmadı”

Bu sene elmaların kalitesinin ve rekoltesinin iyi olduğunu ifade eden Ziyaret beldesinden Ümit Damatoğlu, “Birçok alan olduğu gibi maliyetler yükseldi ancak fiyatlarda güzel. Türüne göre kilo fiyatı 4 lira ile 7 lira aralığında farklılık gösteriyor.” dedi.

Birer sene arayla mahsul çıkaran şehrin sembolü halini alan misket elmasından bu sene çok az verim alındığını ifade eden Damatoğlu, “Bu sene bir eksiğimiz bulunuyor, Amasya misket elması. Geçtiğimiz sene verim fazlaydı. Ancak bu sene ağaçlar dinlenme dönemine girdi.” diye konuştu.

“Sağlam olanlar kasaya, sakatı fabrikaya”

Coğrafi işaretli olan misket elmasının, şehrin sembolü olduğuna işaret eden Saliha Uyar, “Amasya’nın elması bütün Türkiye üzerinde meşhurdur. Misket elması da buranın sembolüdür.” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda şehrin tarihinde bu meyvenin büyük bir yer kapladığına işaret eden Hayri Kabakçı, “2 bin senedir buralarda elma yetiştiriciliği yapılıyor. Bizler dedelerimizden öğrenmiş olduğumuz meyveciliği daha ileri kuşaklara iletmeyi önemsiyoruz. Öte yandan yere düşmüş olan bir elmada olsa asla yerde bırakmayız. Sağlam olanlar kasaya, sakatı fabrikaya gider.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)