Rekolte patlaması yaşandı: "Topla topla bitmiyor"

Amasya’da yaklaşık olarak 2 bin senedir yetiştirilen elmada en bol dönemlerden biri yaşanıyor. Kentin sembolü misket elmasından geçtiğimiz sene 9 bin ton üretilmişti. Bu sene verimli geçen hasatta ise 12 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor.

TARIM 12.10.2021, 18:55 13.10.2021, 15:35
Rekolte patlaması yaşandı: "Topla topla bitmiyor"

Bir tarafı yeşil, diğer tarafı kırmızı renkteki coğrafi işaret tescilli Amasya misket elması, ortasından yatay bir şekilde kesildiğinde çekirdekleri yıldız şeklini alıyor. Bu tür, sulu ve damaklarda iz bırakan aromasıyla da öne çıkıyor. 

Yere düşenler de değerlendiriliyor

İlkbahar mevsiminde zirai don olayı yaşanmadığı için meyveler bu sene ağaç dallarını sardı. Diğer elma türleri ile birlikte toplamda 35 bin tonu aşkın elma üretiminin beklendiği ilde erken saatlerden itibaren bahçelerin yolunu tutan çiftçiler, merdivenlerle ağaçlara çıkarak gün boyunca hasat yapıyor. Yere düşenlerin dahi çürümeden ekonomiye kazandırılmasına özen gösteriliyor. 

"Daha önce bu kadarını görmedim"

Bekir Damatoğlu (73), “Kendimi bildim bileli elma üreticisi sayılırım. Bu seneki kadar elma görmedim. Topluyoruz, topluyoruz ama bitmiyor. Bir de fiyatlarımız iyi olsa...” diye konuştu. 

"Giderler çok fazla"

Bir sene boyunca verdikleri emeklerinin karşılığını hasat etmeye çalıştıklarını dile getiren Damatoğlu, elmaların dalında 1,5 TL'den başlayan fiyatlarla satıldığını, buna rağmen mazot, gübre ve diğer giderlerin sürekli zamlandığını belirterek, “Ağaçların altına dökülen elmaları toplayıp fabrikaya naklediyoruz. Önceden dibindekiler satışa çıkmıyor, pekmez yapılıyordu.” ifadelerini kullandı. 

"6 TL'ye kadar alıcı buluyor"

Amasya-Samsun kara yolunda manav tezgahı olan Aslan Çelebi de rengarenk elmaların kilosunun 3 ila 6 TL arasında alıcı bulduğunu belirtti. 

Soğuk hava deposu işleten Emrah Çapkın ise buzhanelere yerleştirilen elmaların kışın gereksinime göre yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderildiğini kaydetti. 

















Yorumlar (0)