Razaki üzümde 'tatlı' telaş başladı

Aydın'a bağlı Koçarlı ilçesinde dağ yamaçlarında yetişen, sulama yapılmadan olgunlaşan ve büyük çoğunluğu pekmeze dönüştürülen 'razaki üzüm'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı.

TARIM 05.10.2021, 22:55 06.10.2021, 14:58
Razaki üzümde 'tatlı' telaş başladı

Koçarlı'ya bağlı olan Bağcılar Mahallesi'nde yaklaşık olarak 5 bin dönüm alanda razaki üzüm yetiştiriliyor. Serin havayı sevdiği için dağ yamaçlarında yetişen razaki üzümden sezonda elde edilen yaklaşık 200 ton pekmez ülkenin farklı kentlerine gönderiliyor.



Geleneksel yöntemlerle eziliyor

Hasat ve pekmez yapımı için gün doğmadan yola koyulan işçiler, akşam saatlerinde mesaiyi tamamlıyor. Kasalara tıka basa doldurulan üzümler, evlerin bahçesinde torbalara yerleştiriliyor. Üzüm, fazla asidinin alınması amacıyla bir miktar beyaz killi toprak döküldükten sonra geleneksel yöntemlerle ezilmeye başlanıyor.

Buradan elde edilen üzüm suyu ardından kazanlarda tortular yüzeye çıkana dek kaynatılıyor. Bu aşamanın akabinde varillere konulan üzüm suyu 1 saat boyunca dinlendiriliyor. Yüksek odun ateşinde yeniden kaynatılan üzüm suyu, 2 saat boyunca süzgeçlerle karıştırılıyor.

İstenilen kıvama ulaşan pekmez kazana dökülüyor ve 3-4 gün bekletildikten sonra satışa hazır duruma geliyor.

"100 kilo üzümden 25 kilo pekmez..."

Çiftçi Ramazan Küçükoğlu, basın mensuplarına, bölge insanının ana geçim kaynağının pekmez olduğunu dile getirerek, "Burası razaki üzümüyle meşhur bir yer. Yaklaşık olarak 200 ton pekmez üretimi yapıyoruz. Burada üretilen pekmezler ülkenin neredeyse dört bir yanına gönderiliyor." sözlerini sarf etti.

İlerleyen yaşına karşın bağda üzüm toplayan Perihan Bıçakçı da mesaiye sabah gün doğmadan başladıklarını belirterek, "Üzümü pekmeze çeviriyoruz. Bizim yapacak başka bir işimiz yok. Toplamak zor oluyor. Ben ürünleri pazarda da satıyorum. Bir kere tadına bakan bir daha istiyor. Hepsi emek dolu ve organik." diye konuştu.

14 yaşındaki Buse Bıçakçı da cumartesi ve pazar günlerinde ailesine destek olmak amacıyla üzüm topladığını, daha zor olmasından dolayı pekmez aşamasında çalışmadığını dile getirdi.

Naciye Ekti ise "Üzümleri toplamayı tamamladıktan sonra ateşin başına geçiyoruz. Çok zahmetli oluyor. Sabah erken saatlerde çıkıp akşam eve dönüyoruz. 100 kilogram üzüm suyundan 25 kilogram pekmez elde ediliyor. Güneşin ve ateşin sıcağında çalışmak bir hayli zor oluyor." şeklinde konuştu.







Yorumlar (0)