Pirinç üretimi nasıl yapılır?

Buğdaygiller familyasına mensup bir gıda olan pirincin üretimi, birçok vatandaşın aklında soru işareti oluşturuyor. Peki, pirinç üretimi nasıl yapılır? Pirinç nasıl yetiştirilir? İşte ayrıntılar…

TARIM 16.10.2022, 12:07 17.10.2022, 09:48
Pirinç üretimi nasıl yapılır?

Dünyada 7 binden fazla çeşidi bulunan pirinç, küresel ticaretin de önemli parçalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Kalorisi yüksek olan bu gıda, tüketildiğinde vücuda enerji ve direnç kazandırıyor. Peki, pirinç üretimi nasıl yapılıyor? Türkiye’de pirinç üretimi nerede yapılır? İşte yanıtlar…

Pirinç nasıl yetiştirilir?

Pirinç üretimi ticaret amaçlı yapılacak ise, mutlaka tarım alanının geniş bir su kaynağına sahip olması gerekir. Ayrıca işçilik maliyeti de düşük olmalıdır. Pirinç üretiminin 3 farklı yolu bulunuyor. Pirinç, genellikle sulama yöntemi ile yetiştirilir. Bu ürün, derinliği 5 ile 50 santimetre arasında olan suların içinde yetiştirilir. İkinci üretim yöntemi ise derin sularda uygulanmaktadır. Bu yöntemde pirinçler, derin suların altında yer alan topraklarda yetiştirilir. Bu suların derinlikleri 50 santimetre ile 5 metre aralığındadır. Bir diğer pirinç yetiştirme yöntemi ise ‘sulamadan pirinç yetiştirme’ şeklidir. Bu yöntem, dünyada en az ekim alanına sahip olan pirinç yetiştirme şekli olarak bilinir. Bu yöntemde üretim, tamamen yağmur suyuna bağlı olarak yapılır. Sık yağış alan noktalarda bu yöntem tercih edilir. 

Pirinç nerede yetişir?

Dünyanın her noktasında pirinç üretimi yapılabilmektedir. Pirinci en çok tüketen ülkeler ise Uzakdoğu ülkeleri olarak dikkat çekmektedir. Pirinç, dünya üzerinde en çok yetiştirilen gıdalardan biridir. 

Türkiye’de pirinç üretimi nerede yapılır?

Türkiye’de pirinç yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Karadeniz ve Trakya’dır. Özellikle Batı Karadeniz ve Kastamonu’da pirinç üretimi yaygındır. Marmara Bölgesi’nde ise Meriç Nehri, Ergene Nehri ve Edirne’de pirinç üretimi yapılmaktadır. Son senelerde Adana, Samsun, Çorum ve Diyarbakır gibi şehirlerde de pirinç üretimini artırmak için çeşitli teşvikler hayata geçirilmiştir. Pirinçler, her türlü toprakta yetişirler. Sulu olan ekim bölgelerine pirinç ekilir. 2-3 kez ekim yapıldıktan sonra toprağın dinlenmesi için pirinç ekilen noktaya bu kez yem bitkiler ekilir. Toprak bu sayede dinlendirilir ve mineral oranında artış yaşanır. 

Pirinç en iyi nerede üretilir?

Pirinç, tüm toprak çeşitlerine uygun bir üründür. Pirinç için en iyi üretim ortamı, su kaynağının yoğun olduğu ortamlardır. Bu üretim şekli için 12 derece civarında ısıya sahip suya ihtiyaç duyulur. Türkiye’de pirinç yetiştiriciliği için en uygun zaman nisan ayının sonu, mayıs ayının başı olarak bilinir. Bunun yanı sıra pirincin yetişmesi için en uygun toprağın pH derecesinin 5,5 ila 7,5 arasında olması gerekir. 

Yorumlar (0)