Patates için soru önergesine yanıt bekleniyor...

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Tarım ve Orman Bakanlığına verdiği soru önergesinde doğal depolarda saklanan patatesin çürümemesi için Mart ayına gelmeden depolardan çıkarılması gerektiğini söyledi.

TARIM 25.01.2020, 17:33 25.01.2020, 17:38
Patates için soru önergesine yanıt bekleniyor...

Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, ihracatın durmasından dolayı patates alımlarının durduğunu, bu nedenle de depoda 1 liradan alıcı bulan patates, 20 kuruş gerileyerek 80 kuruşa düştüğünü ifade etti. Sarıaslan, bu konuya ilişkin soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sundu.

“Patatesin iç piyasada tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mı?”

Vekil Faruk Sarıaslan soru önergesi şu şekilde kaydedildi:

“Türkiye’nin patates ambarı konumunda olan Nevşehir’de ki kayadan oyma soğuk hava depolarında, Nevşehir başta olmak üzere, Sivas, Niğde ve Kayseri’nin yanı sıra Türkiye’nin farklı yörelerinde üreticiler pazarlama sürecinde depolanması için gönderilen yaklaşık 1 milyon ton patates bekletilmektedir. Devletimiz, arz talep dengesini sağlayarak, tüketiciyi koruma amacıyla patates ihracatında ön izin belgesi kararı aldı. Ancak, üreticimiz elinde ki patatesi satıp borcunu ödemeyi hedefliyordu. Ön izin belgesi nedeniyle ihracat azaldı, fiyatlar düştü. Depodan 1 liradan çıkan patatesin kg. fiyatı 20 kuruş daha düştü. Bölgede ki depolarda bulunan ürünlerin mart ayı sonuna kadar tamamen boşaltılması gerekir, aksi takdirde ürünler tamamen çürür. Bu bağlamda; İhracatın ön izne bağlanması nedeniyle, yurt dışına çıkışı yavaşlayan ürünün ihracatının esnetilmesi ve iç piyasada tüketiminin artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mı?”

Yorumlar (0)