Pandeminin getirdiği hobi: Balkon tarımı 

Covid-19 etkisiyle birlikte insanlar da evde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sürdürülebilirlik kavramının artık günlük hayatta önemli bir parça haline geldiğini aktarıyor.  

TARIM 23.01.2022, 17:58 24.01.2022, 15:03
Pandeminin getirdiği hobi: Balkon tarımı 

Koronavirüs pandemisi döneminde kapanma ve hijyen isteği etkisiyle insanlar evlerinde daha fazla vakit geçirmeye başladılar. Mutfağa giren, yemek yapan, farklı tarifler deneyen insanların sayısı artarken yiyecek üretme ve hatta gıda yetiştirme fikri de hobi olarak gelişmeye başladı.  

Balkonlar, tarlaya döndü 

Hem doğal ve kaliteli hem de tasarrufa uygun gıda tüketmek isteyen kişiler, balkonlarını tarım alanına çevirdi. Sürdürülebilirlik kavramının öne çıktığı günlük hayata ilişkin açıklamalarda bulunan Ruhan Aşkın Uzel, “şehir tarımını” anlattı: “Şehir tarımı dediğimiz tarım, sürdürülebilirlik kavramından yola çıkarak şekilleniyor. Evlerin balkonlarında, apartmanların teraslarında tarım alanları oluşturuluyor ve keseye uygun dekorlar yapılıyor. Mutfak ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılıyor.” 



Nane, roka gibi ürünler yetiştiriliyor 

“Şehirdeki balkon/teras tarımlarında genellikle domates, çilek, nane, roka, maydanoz, fesleğen, biberiye, yeşil soğan gibi yetiştirilmesi kolay gıdalar yetiştiriliyor. Mutfaklarda pencere önüne konulan saksılarda da yetiştiricilik yapılabiliyor. Plastik kap kullanımı ise revaçta çünkü yeniden kullanılabilirliğin önünü açıyor. Oldukça rahatlatıcı ve motive edici olan bu hobi ile birlikte insanların sosyal medya hesapları, ev tarımı paylaşımlarıyla doluyor. Tarım aynı zamanda ekonomik olarak da ev halkına katkı sağlanıyor.” 

“Sulama yöntemi, toprak ve kap oldukça önemli” 

“Balkonda, mutfakta veya terasta bitki yetiştirmek konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Örneğin saksı, bitki köklerinin rahatça hareket edebileceği kadar geniş ve nemi uzun süre muhafaza eden hafif metalden tercih edilmeli. Kullanılan toprak böceklerden arındırılmış, havalandırmaya uygun ve temiz olmalı. Tohumların da sağlıklı ve doğru olması önemli. Bazı gıdaların tohumları ekilirken bazılarınınki de dikilir. Bu etken göz önünde bulundurulmalı. Tohumlar aktarlardan ya da hobi marketlerinden alınabilir. Ayrıca sulama yöntemi de oldukça önemli. Zamanında ve ölçülü sulama ile bitki, kısa sürede yeşerecektir.” 

“Böceklenmeye karşı baharat kullanılabilir” 

“Bitki yeşertirken uygun koşulları sağlamak konusunda önemli olan bir nokta da hastalık ve zararlılardan korumaktır. Bu mücadele evde doğal yollarla yapılabilir. Örneğin mantara karşı sıcak suda bekletilen toz tarçın ya da karbonat-sabun-yağ solüsyonu hazırlanabilir. Böcek türüne göre farklı evsel ilaçlar oluşturulabilir. Ancak bu ilaçlar her ne kadar evsel malzemlerden oluşturulsa da dozunda kullanılmalıdır.”

Yorumlar (0)