Pakdemirli: Gıda sektörü hazır, vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerine yönelik tedbirler ve Türkiye’nin gıda stokuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Gıda sektörü, Ramazan'daki talep artışı için gerekli hazırlıklarını yaptı. Bugün ve yarın vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın." ifadelerini kullandı. 

TARIM 21.04.2020, 11:21 21.04.2020, 12:19
Pakdemirli: Gıda sektörü hazır, vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anadolu Ajansı (AA) Özel Yayını'nda Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerine yönelik tedbirler ve Türkiye’nin gıda stokuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Tüm dükkânların boşaldığı sahneleri Türkiye izlemedi"

Bakan Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele konusunda gıda sektöründe alınan tedbirlere ilişkin, "Bizim bugün tarımsal üretimle ilgili alacağımız tedbirler yeni dikim ekim süreciyle ilgili alacağımız tedbirler. Türkiye'nin meyve, sebze, et, sütte herhangi bir sıkıntısı yok. Türkiye çok iyi bir performans göstermiştir. Hem üretim hem de perakende konusundaki karne de mükemmel bir karne. Bizim raflarımız boşalmadı. Tüm dükkânların boşaldığı sahneleri Türkiye izlemedi. Birinci derecede tarım, gıdanın kuvvetli olması, perakendenin de uyum sağlaması sayesinde oldu." ifadelerini kullandı.  

"Bugün ve yarın vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın"

Ramazan ayı için alınan önlemlere değinen Pakdemirli, "Ramazan ayına giriyoruz. 12 ayın satışlarının 4'te biri Ramazan ayında olur. 50 yıldır bu böyle. Sofralara daha çok dikkat edilir. Bu anlamda Ramazan için zaten perakende sektörü hazırlık yapmıştı. Gıda sektörünün üretim yönü de Ramazan'daki talep artışı için gerekli hazırlıklarını yaptı. Ramazan'a girerken alışverişler yapılacak. Tüketici için bir eksik olmaması için dün akşam İçişleri Bakanımızla görüştük. Perşembe ve cuma en yakın markete ulaşmak açısından adım atılmasının önemli olacağını söyledik. Olumlu karşılandı. Bugün ve yarın vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın.  Diğer iki gün ise saat 09.00 ile 14.00 arasında yapabilirler." diye konuştu. 

"Türkiye'de stoklanmaya ihtiyaç yok"

Pakdemirli, Türkiye'nin gıda tedarikinin yeterli olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa'da tarımda birinci, dünyada 10'uncu. Stoklanmaya Türkiye'de ihtiyaç yok. Günlük alışverişlerini yapsın vatandaşlarımız. Cumartesi ve pazar marketler kapalı olacak. Pazartesinden itibaren alışverişlerine devam edilecek." dedi.  

"Üreticiyi koruyacağız ancak tüketiciyi de kollayacağız"

Ürünlerin fiyatlarına ilişkin Pakdemirli, şunları söyledi:

"Tarladan sofraya olan süreçte birden fazla Bakanlık var. Aslında bizim her zaman hedeflediğimiz şu; üreticiyi koruyacağız ancak tüketiciyi de kollayacağız. Bunla ilgili zaman zaman müdahaleler yaptığımızı görüyorsunuz. Patates, soğan, limon ihracatının izne bağlanması gibi durumlar... Dengeyi tutmak gerekiyor. Tüketim varsa tüketeceğiniz ürün olmalı.

Bazı ürünlerle ilgili tedbirler aldık. İthalatın kısıtlanması kolaylaştırılması, ihracatın da aynı şekilde bazı ürünlerde kısıtlanması ya da kolaylaştırılmasını sağladık. Bazı ürünlerde fiyat artışını görüyoruz. Ancak aradaki lojistik zincirde bazı fırsatçılar olduğunu görüyoruz.

Ticaret Bakanlığımız zaten müdahale ediyor. Biz birçok ürünün depo çıkışını takip ediyoruz. Gereğini yapıyoruz. Limonu izne bağladık, hemen 10 liralardan 4 liralara düştü. İhracatını izne bağlayınca Rusya'da 4-5 dolar oldu. Dünyanın genelinde gıdada arz fazlalığı vardır. Ülkelerin sert tedbirlerinden dolayı bazı ürünlerde sıkıntı olabilir mi konusunu incelemek lazım. Türkiye'de hiçbir ürün grubunda problem yaşanmamıştır."

"Çiftçiler, hayvan otlatanlar için tüm tedbirler alındı"

Pakdemirli, çiftçilerin tarlalarına gitmek istediklerine dikkat çekerek, "Hasat ve ekim zamanı gitmek istiyor. Tedbirleri aldık. Ekmek unlu mamulleri, veteriner hekimler, bakım merkezleri, un süt balık üretimi yapan tesisler, nakliyesinde çalışanlar, hayvan otlatanlar, ekim dikim sulama ilaçlama yapanlar, satışa hazırlanmasında görevli olanlar. Bu alanlarda gerekli tüm tedbirler alınmış durumda. Problem yaşayanlar il ilçe müdürlüklerine başvuru yapabilir. Bize gelen bir ya da iki vaka oluyor. O da yerinde çözülebilecek şekilde. G20 Bakanlar Toplantısı'nda tedbirleri nasıl aldığımıza dair diğer bakanlara da anlatıyor olacağım." açıklamasını yaptı. 

Pide satışı

Pideyle ilgili çalışmanın İçişleri Bakanlığı tarafından takip edildiğini aktaran Pakdemirli, "Ramazan ayında istenmesi, kokunun duyulması neler yapılabilir bakıyorlar. Belli saat öncesi satılması, satılmaması konusundaki çalışmayı yürütüyor. Açıklaması olacaktır." dedi. 

Buzağı destek ödemeleri

Pakdemirli, buzağı destek ödemelerine ilişkin, "Buzağı başvurularında desteklere 24 Nisan cuma başlayacağımızı belirtmiştik. Küçükbaşta bir ilk mottosuyla çıktık. Her yaşayan vatandaşa bir küçükbaş olana kadar mücadele edeceğiz. Bu yıl 56 milyon gibi iddialı bir hedef koymuştuk. İlk kez söylemiş olalım sürü büyütmeyle ilgili ek destek ödemesini bu hafta başlatıyoruz. 81 ilde 187 milyon lira destek TC kimlik numarasının son hanesine göre ödemelerimizi başlatıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Alabalık fiyatları

Alabalık fiyatının 18,90 TL yapıldığını kaydeden Pakdemirli, "Uygun bir fiyatla tüketicilerimize sunuluyor olacak. Bu kadar sağlıklı ürünlerin tüketiliyor olması güzel. Balık konusunda kuyruklar yaşandı. Balık konusunda önemli adımlar attık." diye konuştu. 

Yorumlar (0)