Pakdemirli'den üreticilere "320 milyon liralık hibe paketi" müjdesi!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, işleme ve pazarlama sektörlerinde 320 milyon liralık hibe paketinin üreticilere sunulduğunu duyurdu. 

TARIM 25.11.2019, 15:45
Pakdemirli'den üreticilere "320 milyon liralık hibe paketi" müjdesi!

Orman Genel Müdürlüğünde "Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı IPARD-II 8'inci Başvuru Çağrısı' tanıtım programı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Yunus Kılıç, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı André Lys de programa katılanlar arasında yer aldı. 

"Modernizasyonu destekleyeceğiz"

Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, proje hazırlama sürecinin bugün başladığını ve üreticilere iki ay süre verdiklerini belirtti.

Başvuruların TKDK İl koordinatörlüklerine teslim tarihlerinin 2 Ocak-31 Ocak 2020 arasında olacağını aktaran Pakdemirli, "IPARD-II kapsamında, işleme ve pazarlama sektörlerinde, 50 milyon euro, yani 320 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bu yeni hibe paketinde, makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanlarını, yani modernizasyonu destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"20 milyon liralık kısmına kadar destek sağlayacağız"

Pakdemirli, IPARD-II 8'inci başvuru çağrısında 5 sektöre destek vereceklerini kaydederek, "Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt toplama merkezleri, et parçalama ve işleme tesisleri ile kesimhaneler, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek sağlayacağız. Sektöre göre değişmekle birlikte yatırımların 1 milyon 250 bin euro ila 3 milyon euroya kadar olan kısmına, yani 8 milyon lira ila 20 milyon liralık kısmına kadar destek sağlayacağız." şeklinde konuştu.

"60 bin yeni istihdam oluşturduk"

IPARD dâhilinde son 8 senede güzel işler yaptıklarını, sağladıkları 4 milyar lira hibe ile 14 binden fazla tesise destek verdiklerini aktaran Pakdemirli, kırsalda 10 milyar liralık yatırımla 60 bin yeni istihdam oluşturduklarına dikkat çekti. 

Pakdemirli, "Bu yıl IPARD-II kapsamında toplam 323 milyon euro, yani 2 milyar lira bütçeli 3 başvuru çağrısına çıktık. 5'inci ve 6'ıncı çağrılarda projeleri aldık, şimdi hızlıca değerlendiriyor ve uygun olanları açıklıyoruz. 7'nci başvuru çağrısı olan LEADER (Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması) tedbirinde başvuru süreci devam ediyor. 5'nci çağrı kapsamında şu ana kadar toplam yatırımı 1 milyar lira olan 394 projeyi açıkladık ve başvuru sahiplerinin yatırıma geçmelerini sağladık." dedi. 

"60 milyon euroluk bütçeyi 830 milyon liraya çıkardık"

8 Mayıs'ta çıktıkları IPARD-II 6'ncı başvuru çağrısının toplam bütçesinin 60 milyon euro olduğunu fakat kendilerine 200 milyon euroluk proje başvurusunun geldiğini anımsatan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

"Biz de bu yatırım aşkına 'dur' demedik. Daha çok projeyi desteklemek, daha çok yatırımı ülkemize kazandırmak için IPARD kapsamında ilk defa bir çağrının bütçesini artırdık. 60 milyon euroluk bütçeyi 830 milyon liraya çıkardık. Bugün IPARD-II kapsamında açıkladığımız, 50 milyon euroluk 8'inci başvuru çağrısı ve 6'ncı başvuru çağrısında 70 milyon euro ilave bütçe olmak üzere toplam 120 milyon euro, yani 770 milyon liranın ülkemize, üreticilerimize ve yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

Yorumlar (0)