Ordulu ortaokul öğrencilerinden devrim niteliğinde ürün: fındık cipsi

Ordu 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri tarafından TÜBİTAK 2006 bilim fuarı için üretilen fındık cipsi, büyük ilgi gördü. Vatandaşların geçim kaynağı fındıktan cips üreten öğrenciler, bu cipsin diğer cipslerden farkının yağda değil fırında kızartılması olduğunu dile getiriyor. 

TARIM 09.12.2021, 17:54 10.12.2021, 16:45
Ordulu ortaokul öğrencilerinden devrim niteliğinde ürün: fındık cipsi

Ordulu vatandaşların bir numaralı geçim kaynağı fındıktan cips üreten 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinin gönüllü olarak çıktıkları bu yolda hem kendileri ilgi görüyor hem de cipsleri. TÜBİTAK 2006 bilim fuarı kapsamında üretilen fındık cipslerinin mucidi Duygu Aksakal, Yaren Güzeltepe, Berin Elvan Hıdırlar ve Ezgi Doğa Emeksiz bu cipsin hiçbir katkı maddesi olmadan üretildiğini aktarıyor.  



Glütensiz cips, halkın ilgisini çekiyor 

Hem diyet yapanlar hem de çölyak hastaları için bir numaralı yiyecekler kategorisinde olan bu cips, hiçbir şekilde glüten içermiyor. Proje danışmanı Gömer Güven öğretmen, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Sosyal bilgiler dersinde coğrafi bölgeleri işlerken bölgenin özelliklerine uygun proje geliştirmek istedik. Ordu'da ne üretebileceklerini düşünüp fındık cipsini buldular. Öğretmenler arasında bu fikri değerlendirip onayladık ve sonrasında çalışmalara başladık. Özellikle çocukların en çok tükettiği yiyecek cips. Biz de hem bölge ekonomisine katkı olsun hem de çocuklar sağlıklı atıştırmalık tüketsin diye fındık cips üretmeye karar verdik. Bu cips, diğer cipsler gibi yağda kızartılmıyor; fırında kızartılıyor.” 



“Cipslerimiz herkes tarafından beğeniliyor” 

Güven: “Projemizi geliştirdik ve sergiledik. İnsanlar cipsin tadına bakıp güzel dönütler oluşturdular. Herkes tarafından beğenildi. Cips yapımında kullandığımız ürünlerin hiçbirinin glüten içermemesi de çölyak hastası olan kişileri etkiledi. Kendileri de fındık cipsini oldukça beğeniyor. Bu cips için farklı tarifler oluşturduk. Öğrencilerimiz tarifler ile bu cipsleri evde yaptılar ve 7 çeşit cips oluşturdular. Projemizin ticari ürün gelmesi halinde bu gelirle vakıf kurmayı ve gençlerimiz ile çocuklarımızın eğitimlerine destek vermeyi amaçlıyoruz.”  

Tadı oldukça güzel olan fındık cipsin içinde şeker, nişasta, baharat ve yumurta akı gibi doğal ürünler yer alıyor.  

Yorumlar (0)