'Orcik' mesaisi başladı

Elazığ'da kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan cevizli sucuğun (orcik) yapımı için kazanlar kaynatılmaya başlandı.

TARIM 13.10.2022, 00:00 13.10.2022, 17:33
'Orcik' mesaisi başladı

Tarihi Harput yöresinde bağ bozumu sezonuyla birlikte başlayan orcik yapımı, hava koşullarının uygun olması durumunda sonbaharın sonuna dek devam ediyor.

Büyük emeklerle yapılıyor

Çeşit çeşit üzümün yetiştirildiği kentte üzüm suyu kullanılarak hazırlanan şıra, bölgede bulunan beyaz toprakla mayalandırılıyor ve kazanda kaynatılıyor.

Tortusu kevgir yardımıyla alınan şıra süzülerek ayrı bir kazanda yeniden kaynamaya bırakılıyor. Bu sırada bir başka kap içinde ayrılan bir miktar şıraya un katılarak elde edilen ve 'livinç' ismi verilen karışım, kazanda kaynamakta olan şıranın içine ağır ağır dökülerek bulamaç kıvamına gelinceye dek kaynatılıyor.

Bulamaca, iplere dizilen ceviz içlerinin belirli aralıklarla batırılması ve kurutulmasıyla hazırlan cevizli sucuk için uzun gayret gerekiyor.

Dört sene evvel tescillenmesiyle birlikte artan talebi karşılamaya çabalayan üreticiler, aile fertlerinin de yardımıyla orcik yapımına devam ediyor. 

"Talebe yetişemediğimiz oluyor"

Erbildi köyünden Hıdır Gecekuşu, basın mensuplarına, daha evvel kışın tüketmek için hazırladıkları orciğin artan taleple birlikte satışını da yapmaya başladıklarını ifade etti.

Gecekuşu, şöyle konuştu:

"Kentimizdeki imalathanelerde farklı yöntemler kullanılarak senenin her döneminde orcik üretiliyor. En doğalı ise bağ bozumundan sonra yapılabiliyor. Orciğe çok yoğun talep var. Bazen talebe yetişemediğimiz oluyor. Orcik yapımı çok zor ama geçim kaynağımızın olduğundan dolayı zevkle yapıyoruz."

Yorumlar (0)