Oluşturduğu "balık pastırması" tarifi büyük rağbet görüyor

Antalya’da Ahmet Akbaş adlı bir sağlık çalışanı defalarca denemesinden sonra kendi balık pastırması tarifini oluşturdu. Akbaş’ın Büyük beğeni toplayan balık pastırması bugün Türkiye’nin dört bir yanında rağbet görüyor.

TARIM 30.11.2019, 13:20
Oluşturduğu "balık pastırması" tarifi büyük rağbet görüyor

Balık pastırması Türkiye’de ilk defa satışa sunuldu. Antalya’da sağlık sektöründe çalışan Ahmet Akbaş, Çanakkale’de abisinin hobi olarak yaptığı balık pastırmasını tattı ve beğendi. Kendisi için de yapmaya çalıştığı balık pastırmasında ilk denemelerin başarılı olamadı. Balık pastırmasını yapmayı defalarca deneyen Akbaş, bu sayede kendi tarifini kendi oluşturdu.

Yaptığı balık pastırmalarıyla çevresi ve akrabaları tarafından büyük beğeni toplayan Akbaş, pastırma yapımı için en uygun balık türlerini araştırdı.

Orkinos ve Akya balıklarını kullanıyor

Türkiye’den Japonya’ya ihraç edilen akya ve orkinos balıklarını keşfetti.  Bu balık cinsleriyle kendi tarifini oluşturdu ve lezzetli balık pastırması tarifini seri üretime geçirdi.

100 kilogram balıktan 35 kilogram pastırma

Akbaş 100 kilogram balıktan 35 kilogram pastırma üretiyor. Akbaş, 35 günde hazırladığı balık pastırmasının kilosunu 350 TL’ye Türkiye’nin dört yanına gönderiyor.

Lezzeti nasıl?

Görünüşü dana pastırmasını andıran balık pastırmasının yapımı dikkat çekiyor. Akya ve Orkinos balıklarından yapılan balık pastırması, ağızda ilk olarak hafif bir tat bırakıyor. Bıraktığı hafif tat ise sanki Orkinos’un nispeten sert tadı değil de, “boğaz lüferinin” hafif tadının hissini veriyor.  Hafif lezzetinin hemen ardından alınan tat, çemen ve baharatlarıyla dana pastırmasını çağrıştırıyor.

Mevzuatta henüz yeri yok

Kendi balık pastırması tarifini oluşturan Akbaş balık pastırmasının henüz mevzuatta yer almadığını şu sözleriyle kaydetti:

"Ürünü alan herkes beğeniyor ve istemeye devam ediyor. Mevzuatta henüz balık pastırmasının yeri yok. 6 ay önce gerekli makamlara başvurularımı yaptım. Cevap olarak füme tesisi kurmam söylendi. Ancak yaptığım işin fümelemeyle ilgisi yok. Bu ürün fırın kullanılmadan tamamen kuru ortamda üretiliyor"

Yorumlar (0)