“Olmaz” dediler, “oldurdu”: Eskişehir’de Antep fıstığı yetiştirdi 

Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki üretici Üzeyir Güven, “Burada yetişmez” diyenlere inat Eskişehir’in göbeğinde Antep fıstığı yetiştirdi. Güven, bu başarısı ile bir ilke imza attı. 

TARIM 23.09.2021, 12:52 24.09.2021, 09:43
“Olmaz” dediler, “oldurdu”: Eskişehir’de Antep fıstığı yetiştirdi 

Eskişehir merkeze 51 kilometre uzaklıkta bulunan Mahmudiye ilçesinde emeklilik döneminin sefasını süren 76 yaşındaki Üzeyir Güven, boş zamanlarını değerlendirmek için üreticilik yapmaya karar verdi. Komşusunun Şanlıurfa’dan kavrulmamış Antep fıstığı getirmesi üzerine aklına fıstık yetiştiriciliği gelen Güven, kabuğu çatlamamış olan Antep fıstıklarını evinin bahçesine ekti. Herkesin "Bu burada yetişmez.” demesine karşın bir süre sonra bahçesinde Antep fıstıklarının filizlendiğini gören Güven, o saatten sonra fıstık yetiştiriciliğine soyundu. 

5 senedir bu işi yapıyor 

Aradan 5 sene geçmesine karşın bahçesindeki ağaçtan Antep fıstığı alamayan Güven, bir tanıdığının Şanlıurfa’dan getirdiği çelikle aşılama yaptı. Aşılamadan sonraki bir sene içinde ilk Antep fıstığı ürününü alan üretici, evinin bahçesindeki ağaç sayısını 4’e yükseltti. 4 ağaçtan 50 kiloluk ürün alan Üzeyir Güven, şimdilerde evinin bahçesini tamamıyla Antep fıstığı ağaçlarıyla doldurmaya ve bu işi ticarete dökmeye hazırlanıyor. 



“Tesadüf olarak başladı, Antep fıstığı oldu” 

Üretici Üzeyir Güven, Antep fıstığı serüvenini şu şekilde anlatıyor: “Ben burada beyaz zambak yetiştiriyordum. Zambakları ekerken komşum emekli Mehmet Bey Şanlıurfa’dan geldi. Bana bir tas kavrulmamış Antep fıstığı getirmiş. Ben çatlak olanları yedim, çatlamayanları da toprağa ektim. Tesadüf ki o da filizlendi. 5 sene geçip de meyve alamayınca Şanlıurfa’dan buraya düğün için gelen bir öğretmenle görüştük. Bunların aşılanması gerektiğini söyledi. Babasına telefon etti, Urfa’dan çelik getirdi. 3 sene önce ağaçları aşıladık. Öğretmenin babası bana, 3 sene fıstık vereceğini söyledi. Ama benim ağaçlarım bir sene sonra fıstığı verdi. Bu sene 3’üncü seneleri. Antep fıstığı bir sene çok bir sene az çıkarmış. Bu sene az çıkan dönem ama ona rağmen çok fazla Antep fıstığı var.” 

“Olmaz dendi ama oldu” 

Mahmudiye’nin iklim şartlarının Antep fıstığına elverişli olmadığını bildiği halde şansını deneyen ve bir ilke imza atan Güven, “Ne soğuktan etkilendi ne de sıcaktan. Yalnızca sulama sistemi varmış onu bilmek gerekiyormuş. Bende şu anda 4 tane ağaç var. Bunları çoğaltacağım. Olmaz dendi ama oldu. Şimdiye kadar olduysa bundan sonra da olur. Erik ağaçlarım var ama onların getirisi az olduğu için ağaçlarımı Antep fıstığı ağaçlarına çevireceğim. Bu 4 ağaçtan 50 kilo fıstık aldım. Tadı da çok güzeldi. Olmaz diyen herkes geldi tattı ve aynısı olduğunu öğrenip şaşırdılar. Biz bunları kavurmadan yiyoruz. Dış kabuğunu açmasını da öğrendik. Bize başta zor geliyordu ama çok kolaymış.” 

Yorumlar (0)