Ödülün sahibi HEKTAŞ Akıllı Asistan

Dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü fuarı Growtech Eurasia bu yıl Antalya'da düzenlendi.

TARIM 02.12.2019, 12:20 02.12.2019, 12:22

Yerli ve yabancı firmaların katılımıyla düzenlenen Growtech Eurasia bu yıl Antalya Expo Center'da gerçekleşti. Fuar kapsamında Tarım İnovasyon ödülleri de sahibini buldu.

OYAK Grubu şirketlerinden HEKTAŞ, "Akıllı Asistan" projesiyle ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri'nde "Tarımsal Bilişim" kategorisinin kazananı oldu. HEKTAŞ'ın geliştirdiği "Akıllı Asistan"la kullanıcılar yapay zeka teknolojisi sayesinde, bitkinin fotoğrafını çekerek, bitkide var olan hastalığı tespit edip,kullanılması gereken ilaçları öğrenebiliyor. Uygulama IOS App ve Google Play Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.


"Bizim için en önemli şey veri"

HEKTAŞ'ın projelerini ve Akıllı Asistan'ı anlatan Genel Müdür Danışmanı Gökhan Köseoğlu,"Akıllı Asistan projemiz, herhangi bir bitkinin fotoğrafını çektiğimiz zaman otomatik olarak hastalığını söylüyor. Hangi ilacın kullanılarak bu hastalığın önlenebileceğini söyleyerek kullanıcıları bilgilendiriyor." dedi ve ekledi "Aslında bu bir veri toplama işidir aynı zamanda. Bizim en çok arzu ettiğimiz şey, ki dünya da buraya doğru gidiyor aslında, veri. Veriye hakim olmamız, veriye sahip olmamız lazım ama bu veriye milli olarak sahip olmamız lazım. İşte HEKTAŞ'ın da önemi burada. HEKTAŞ, OYAK Grubu'nun milli bir şirketi olarak, yaptığı her işi kendi çabasıyla yapmakta, kendi mühendisleriyle yapmakta ve yine Türk mühendisleriyle beraber çalışmakta."

Yapay Zeka bitki hastalıklarının tespitinde kolaylık sağlıyor

HEKTAŞ Marka ve İletişim Müdürü Duygu Yüce Kavas ise, Akıllı Asistan aplikasyonunun çalışma prensibini ve çiftçi ve üreticilere nasıl kolaylıklar sağladığını HEKTAŞ alanında kurulan serada anlattı: " Araziye gittiniz. Mesela buradaki gibi bir domatesiniz var. Tarla olsun, sera olsun... Yaprağının ya da bitkinin belli bir bölümünün, gövdesi olabilir, nerede bir hastalık varsa fotoğrafını çekiyorsunuz. Fotoğrafı kendi yapay zeka kütüphanesindeki görselle eşleştirme yapıp, belli bir oranda istatistiki olarak, size bu hastalığın ne hastalığı olduğuyla ilgili bir bilgi veriyor. Akabinde de HEKTAŞ'ın hangi bitki koruma ürününün hangi dozda kullanılabileceğiyle ilgili üreticilerimizi bilgilendiriyor."


Akıllı Asistan'ın Türkiye'de ilk ve tek aplikasyon olduğunun altını çizen Kavas, uygulamanın bitki koruma ürünlerinin üzerindeki barkodu okuyarak, ürünün orijinal HEKTAŞ ürünü olup olmadığını da söyleyebildiğini; bu özelliğiyle Akıllı Asistan'ın sahte ürünle mücadelede üreticilerin elini güçlendirdiğini belirtti.

Habernediyor.com / İlayda Demirci

Yorumlar (0)