Nohuda 'nükleer' çözüm

'Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi' çerçevesinde Denizli'de geliştirilen tohum çeşidinin ekildiği tarladan ilk mahsul alındı.

TARIM 03.08.2022, 23:43 05.08.2022, 08:47
Nohuda 'nükleer' çözüm

Çok sayıda kurum ve kuruluşun iş birliğiyle 2016'da başlatılan proje çerçevesinde geliştirilerek 'Borsa 20' ismi verilen tohumlar, Denizli'ye bağlı Tavas ilçesindeki 2,5 dekar büyüklüğündeki tarlaya ekildi.

"Leblebicinin tam da aradığı ürün"

İlk hasat, çiftçiler ile birlikte DTB (Denizli Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili'nin iştirakiyle gerçekleştirildi.

Başkan Tefenlili, gazetecilere, nohut üretiminin kent için çok önemli olduğunu ifade etti.

Hastalıklara karşı çok daha dayanıklı bir tohum üretmek için kurumların proje için çalıştığını belirten Tefenlili, "Geldiğimiz son noktada ise 'Borsa 20' olarak isimlendirdiğimiz çeşidimiz kalite, boy yüksekliği ve verim olarak ön plana çıktı. Leblebicinin tam da aradığı bir ürün olduğunu düşünüyoruz." sözlerini sarf etti.

"Ekim alanlarını genişletmek istiyoruz"

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalışan Şahin Şentürk ise 90'lı senelerde kentte yaklaşık olarak 400 bin dekar büyüklüğündeki alanda nohut ekildiğini fakat hastalıklardan ötürü alanın 30 bin dekara dek düştüğünü kaydetti.

Kentte nohut ekimini tekrar yaygınlaştırmak maksadıyla bu projeye başladıklarını aktaran Şentürk, şöyle devam etti:

"Leblebi sektörünün isteklerine uyan, hastalıklara karşı dayanıklı çeşitler geliştirmek maksadıyla hem çiftçilerin hem de sektörün gereksinimlerine uygun çeşitlerinin geliştirilip, ekim yapılacak alanların yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İlerleyen senelerde sertifikalı tohumlukları üretmeyi, tohum üretici şirketlerle üretip yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Dünya genelinde gıda fiyatlarında ciddi bir yükseliş var. Nohut fiyatları da bu durumdan etkilendi. Nohut ekim alanlarını çok daha genişletmek istiyoruz."

Yorumlar (0)