Ninesinin bereketli mirası: "Cille karpuzu tohumları"

Iğdır’da bir çiftçi, ninesinin sandığında bulduğu “cille karpuzu” tohumlarını ekerek hem büyük bir gelir kazandı hem genetiğiyle oynanmamış bir ürünü Türk tarımına kazandırdı hem de 40 yıldır unutulmuş şifası bol bir lezzeti yeniden sofralara kattı.

TARIM 27.11.2019, 13:20 27.11.2019, 13:58
Ninesinin bereketli mirası: "Cille karpuzu tohumları"

Iğdırlı Çiftçi Ali Açkan, ninesinin sandığında bulduğu “cille karpuzu” tohumlarını ekti. Anneannesinin mirası olan tohumlar bereketini verdi. Iğdırlı Çiftçi Açkan, anneannesinin tohumlarının bereketi sayesinde yoğun rağbet görüyor ve bol gelir sağlıyor. Açkan, anneannesinin sandığında bulduğu tohumlar sayesinde, 40 yıldır unutulan bir lezzeti yeniden canlandırmış ve Türk tarımına da büyük bir katkıda bulunmuş oldu.

40 yıl sonra yeniden “cille karpuzu”

Oba köyünde tarım işi yapan Açkan, anneannesinin sandığından bulduğu karpuz tohumlarını denemek amacıyla 500 metrekarelik sera ekti. Çiftçi Açkan, en son 40 yıl önce yetiştirilen ve halk arasında “cille karpuzu” olarak yetiştirdiği güz karpuzunu hasat etti.


Iğdırlı Çiftçi Ali Açkan ninesinin sandığından kalan mirası "cille karpuzunu" misafirlerine ikrâm ediyor.

Güz karpuzu yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı amaçlayan Çiftçi Açkan, ileri zamanlarda cille karpuzu tohumlarını daha geniş alana ekerek kazanç sağlamayı arzu ediyor.

Tohumlar sandıklarda saklanıyor

Açkan, yörede eskiden yaşayan insanların bir sonraki yıla tekrar ekebilmek için hasadını yaptıkları ürünlerin tohumlarını sandıkta sakladığını belirtti. Açkan, bölgede halen bu geleneğin sürdüğünü belirtti.

Şifa için de yenilen "cille karpuzunun" kilosu 15 TL

Açkan, “Bulduğumuz tohumu yetiştirdim ve güzel verim aldım. Iğdır'a özgü bir tat olan bu karpuzu daha çok geliştirmek istiyorum. Bu karpuz çok doğal ve organik. Önce 500 metrekare alanda denedim. Önümüzdeki yıl bunu 5 dönümlük tarlada yetiştirmeyi planlıyorum. Ürettiğim karpuz çok büyük rağbet görüyor. Kilosu 15 liradan alıcı buluyor. Özellikle hastalar ve hamile kadınlar talep ediyor. Şimdi kışa girdik, çok istek var. Daha fazla üreterek yoğun taleplere yetişmek istiyorum." ifadelerini kaydetti.

Genetiğiyle oynanmamış, yüzde 100 doğal!

Iğdır’ın Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu, Ali Açkan’ın üretimini yaptığı tohumun yüzde 100 doğal olduğunu, genetiğiyle oynanmadığını şu sözleriyle ifade etti:

"Günümüzde tohum piyasasını fazlasıyla sarmış ve zararları her geçen gün biraz daha fazla ortaya çıkan genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan mücadelede, yerli tohumun önemi bütün dünyaca anlaşılmıştır. Ülkemiz de yerli tohum üretimine büyük bir hız vererek, bu zararlı tohumlarla mücadele içerisindedir. İlimize bağlı Oba köyünde ikamet eden çiftçilerimizden Alican Açkan, dededen kalma eski eşyaların arasında bulduğu karpuz tohumlarını ekerek ürettiği karpuzdan önemli verim aldı."

Habernediyor.com

Yorumlar (0)