Niğde'de yerli buğday ekimlerinden yüksek verim alındı

Niğde'de deneme ekimi gerçekleştirilen yerli buğday çeşitlerinden dekarda yaklaşık olarak 800 kilogram verim alındığı belirtildi.

TARIM 23.06.2021, 01:13 23.06.2021, 14:08
Niğde'de yerli buğday ekimlerinden yüksek verim alındı

Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Konaklı beldesinde yerli tohum ile deneme ekimi gerçekleştirilen buğday tarlasını inceledi.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baş, yerli ve milli tohum çeşitlerinin yaygınlaştırılması çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleri ile 65 ilde yerli tohum deneme ekim ve dikimlerinin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

"Verimde 2,5 kat artış söz konusu"

'Yerli ve milli tohumlarımızın ulaşmadığı çiftçimiz kalmasın' sloganı ile başlayan proje çerçevesinde Niğde'de de deneme ekimlerinin gerçekleştirildiği anlatan Baş, şöyle konuştu:

"Tohumları kendiniz üretmeyi başarabilirseniz, yerli ve milli olarak başkasının ürettiğine de mecbur kalmazsınız. Hükümetimiz, başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak kaydıyla yerli ve milli tohum seferberliği başlattı. Çok güzel neticeler aldık. Özel tarım kuruluşlarına da bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum. Yerli tohumlardan dekara yaklaşık olarak 800 kilogram buğday verimimiz söz konusu. Bu çok iyi bir rakam. Kentimizin ortalaması kıraç bölgelerde dekara 300 kilogram fakat bunu yerli tohumlarla yaklaşık olarak 800 kilograma kadar ulaştırdık. Verimde 2,5 kat artış söz konusu. Bu da harika bir şey."

"Türkiye hububat üretiminde iyi bir noktada"

Baş, buğdayın ülkemiz için stratejik bir ürün olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin hububat üretiminde iyi bir pozisyonda olduğuna işaret etti.

Kentte dekarda ortalama 650 ila 800 kilogram arasında verim elde edilen 8 yerli buğday çeşidinin çok sayıda bölgede deneme ekimleri gerçekleştiriliyor. 

Yorumlar (0)