Niğde'de karada, havada ve suda patates üretimi

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, suda, karada ve havada mini yumru patates tohumu geliştiriyor.

TARIM 21.09.2021, 20:40 22.09.2021, 14:24
Niğde'de karada, havada ve suda patates üretimi

Havada (aeroponik) ve suda (hidroponik) mini yumru patates tohumu üretimine başlayan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, yeni türleri artık bu sistemle geliştirecek. 

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüsü olarak şu ana dek patates sektörüne 10 adet yerli ve milli patates türünü kazandırdıklarını belirtti. 

"Maliyetleri düşürüyoruz"

Hidroponik ve aeroponik tekniğiyle su içinde mini yumru patates tohumu üretimine başladıklarını dile getiren Pırlak, "Aeroponik sistemin köklerine buhar veyahut sis şeklinde besin çözeltisi verilerek havada asılı kalan bitki yetiştirme tekniği uyguluyoruz. Böylelikle hem karada hem havada hem de suda patates yetiştirebiliyoruz. Üreticilerimizin girdilerini ve maliyetini düşürmek için enstitü olarak karada, havada ve suda patates üreterek sektöre en az maliyetli, en uygun üretim sistemini kazandırmak için bütün ekibimizle çalışıyoruz." dedi.

"Hastalıklara dayanıklı ürün geliştiriyoruz"

Topraklı, "Hidroponik ve aeroponik yöntemle istenilen olgunluğa ulaşan mini yumrular, hasat edilmeye başlandı. Enstitümüzde hastalık ve hastalıkların sebep olacağı zarara karşı dayanıklı patates türlerinin geliştirilmesinin yanında patates ile ilgili birçok Ar-Ge çalışmasına da imza atıyoruz. Özellikle de doku kültürü laboratuvarımızda yerli ve milli patates türlerimizin çoğaltılmasını hızla sürdürüyoruz." sözlerini sarf etti.

Bu yöntemler kullanılarak mini yumru üretim sisteminde bitki başına 50 ile 150 adet arasında patates yumrusu elde edildiğini de kaydeden Pırlak, sektöre hayırlı olmasını temenni etti.







Yorumlar (0)