Neslinin tükendiği düşünülen balık, Batman’da gün yüzüne çıktı 

Yaklaşık 47 senedir dünyanın hiçbir bölgesinde görülmeyen “bantlı çöpçü balığı”, Batman’ın Sason çayında görüldü.  

TARIM 23.12.2021, 10:50 25.12.2021, 11:04
Neslinin tükendiği düşünülen balık, Batman’da gün yüzüne çıktı 

Yaklaşık yarım asırdır dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen ve bilim insanları tarafından aranan bantlı çöpçü balığı, Batman’ın Sason çayında ortaya çıktı. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral ila Dekan Yardımcısı Doçent Dr. Cüneyt Kara, Batman’da bir süredir yürüttüğü çalışmalarda dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen balığı buldu. 



“Balığı bulmak bize mutluluk getirdi” 

Balığın bulunduğu Sason’da çalışmalarını genişleteceklerini dile getiren bilim insanları, ilçedeki kurum amirleriyle beraber tür hakkında ilçedeki okullarda bilgilendirme konferansları düzenledi. Balığı bulduklarında oldukça mutlu olduklarını dile getiren Doç. Dr. Kaya, şunları dile getirdi: “İngiltere’de düzenlenen bir organizasyonda dünya genelinde kayıp olan 10 balık türü listelenmişti ve en çok aranan türlerden biri de bu balıktı. Kayıp balığın Batman’da ortaya çıktığını bildirdiklerinde çok memnun olduk. Arkadaşlarımızla çalışmalar başlattık ve Sason çayında arazi çalışması yaptık. Balığı gördük. Kendisi çok dar alanda yaşayan ve kırmızı listeyle aranan balık türünden bahsediyoruz. Bölgede bu balık hakkında farkındalık oluşturmaya başladık. Balığı gelecek nesillere aktarmak konusunda çalışıyoruz.” 



“Neslinin tükendiği düşünen balığı bulduk” 

Dr. Oral: “Yaklaşık 47 senedir neslinin tükendiği düşünülen balık türü Batman’da bulundu. Yaptığımız çalışmalarla bu balık türünün yalnız mofrojik değil aynı zamanda genetik olarak da diğer balıklardan ayrımlarını yaptık. Çalışmalarımız sonrasında bu türün uzun süredir var olduğunu fakat bulunamamasının sebebinin doğru ekipmanların doğru şekilde kullanılmaması olduğunu fark ettik. Doğru ekipmanları kullanarak bölgede çalışmalara başladık. Yerel yönetimler ve kurum amirleriyle istişarelerde bulunuyoruz. Türün tanıtılması için çalışmalarımız var.” 



Yorumlar (0)