Modern sulama Sakarya'da 325 buçuk milyon TL kazandırdı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su işleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 54 bin 244 dekar tarım arazisinin sulandığı ve bu sayede de ülke ekonomisine 325 buçuk milyon TL katkı sağlandığını belirtti.

TARIM 27.11.2019, 14:37
Modern sulama Sakarya'da 325 buçuk milyon TL kazandırdı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarımda modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya yönelik yatırımlarıyla çiftçilerin kazançlarını artırarak ülke tarımına çağ attıracak seviyede katkıda bulunmayı hedefliyor. Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanılıyor. DSİ sulama tesislerinin inşasına devam ediyor. İnşası süren sulama tesislerinin odağında en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri yer alıyor.

Çağdaş tarım sistemlerine uyum sağlanıyor

Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçme yordamıyla da iletim kayıpları minimum seviyeye indirgenecek ve tarla içi sulama sistemleri sayesinde de kazançlar artırılacak ve çağdaş tarım sistemlerinin tüm optimum seviyede verim alınacak. Bu sayede; yağmurlama sulamalarında yüzde 35, damla sulamalarında yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanacak.

Çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışlara neden oluyor

DSİ modern sulama projelerini geliştirmeye devam ediyor. DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor" ifadelerini kullandı.

325 buçuk milyon TL katkı sağladı


DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 01.04.2019 tarihinde başlayan sulama sezonu 31.10.2019 tarihinde tamamlandı. Bu süreçte 54 bin 244 dekar tarım arazisi sulandığını kaydetti. Aydın, "2019 yılı sulama sezonunda Sakarya ilimiz ve ilçelerimizde toplam 54 bin 244 dekar tarım arazisi sulanmıştır. Sakarya il ve ilçelerimizde 2019 yılında toplam 54 bin 244 dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 325 buçuk milyon TL katkı sağlanıyor" şeklinde konuştu.

Çalışmalar kararlılıkla sürüyor

Aydın, son olarak sulama çalışmalarda emeği geçenlere teşekkürlerini, "DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmektedir. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz" sözleriyle sundu.

Yorumlar (0)