Milyonluk evlerin arasında şaşırtan görüntü

Bursa’da yurttaşlar milyonluk evlerin yer aldığı mahalle aralarındaki boş arazilerde tarımla uğraşıyor.

TARIM 10.07.2022, 22:51 12.07.2022, 09:08
Milyonluk evlerin arasında şaşırtan görüntü

Nilüfer Belediyesi’nin kent merkezinde uygulamaya geçirdiği 'Mahalle Bostanı Projesi', yurttaşlara küçük çaplı da olsa tarımla uğraşma olanağı sunuyor. Belediyenin tohum ve fide desteğiyle birlikte belirlenen yerlerde sebze fidelerini ekip bakımını gerçekleştiren yurttaşlar, tarım yapabilme şansı yakalamaktan dolayı mutlu. 

Proje geniş alanlara yayılıyor

Nilüfer Belediyesi’nin kolektif ve ekolojik tarımsal üretim tecrübesinin mahalle ölçeğinde uygulamaya konulması maksadıyla başlattığı 'Mahalle Bostanı Projesi' ilk olarak Altınşehir Mahallesi’nde uygulandı. Hazırlıkları tamamlanan Beşevler ve 19 Mayıs mahallelerindeki bostanlar da yakın dönemde hayata geçirilecek.

Mahalle komitelerinin fikirleri alındı

Söz konusu proje, halkın katılımı ile yapılıyor. Bu sürecin başında öncelikle bütün mahallelerin komite mensupları ile toplanarak bostanların ne denli önemli olduğu hakkında fikir verildi ve bölgede böyle bir çalışma yapılıp yapılmaması hakkındaki fikirleri soruldu. Ardından istekli mahalle komitelerinden yer önerileri alındı. Bahse konu alanların uygunlukları detaylı bir şekilde incelendikten sonra Nilüfer Belediyesi'nce bostanların yapım sürecine geçildi. Tamamlandıktan sonra kullanılması için tekrar mahalle komite mensupları ile toplantı yapıldı ve tarımsal çalışma yapacak olan kullanıcıların kura ile tespit edilmesi sağlandı.

Eğitim de veriliyor

Her bir mahalleye 25 tane yükseltilmiş yatak inşa edildi ve kura sonucunda her yatağı iki yurttaşın kullanması sağlandı. Söz konusu alanlar bir seneliğine yurttaşlara bedavaya verildi. Bostanlara gübre, tohum ve fide desteğinde bulunuldu. An itibarıyla karpuz, marul, biber, domates, salatalık ve tıbbi aromatik bitkiler üretiliyor. Proje kapsamında bostan kullanıcılarına eğitim de verildi. 

Yurttaşlara imzalatılan protokolde ise kimyasal ürün kullanmamaları ve eğitimlere katılım göstermeleri gibi maddeler yer alıyor. 











Yorumlar (0)