Milli bitkide hedefe ulaşıldı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da yetiştirilen, gıda, ilaç, kozmetik ve boya gibi pek çok alanda kullanılması sebebiyle 'mucize bitki' olarak da isimlendirilen 'milli bitki' safranda bu sene üretim hedefine ulaşıldı.

TARIM 18.11.2022, 01:31 18.11.2022, 16:36
Milli bitkide hedefe ulaşıldı

Ülkemizdeki çeşidi, diğer ülkelerde üretilene kıyasla aroma, renk ve sertlik yönünden farklılık gösterdiği için 2014'te gerçekleştirilen faaliyetler sonunda dünyada tescili sağlanan ve 'milli bitki' unvanını alan safran, ismini verdiği tarihi ilçede 30 çiftçi tarafından toplam 79 dekar büyüklüğündeki alanda üretiliyor.

Kilogramı 100 bin TL

Ağustos ayında ekilmeye başlanan, ekim-kasım aylarında hoş kokulu ve mor renkli çiçekler açarak 30 santimetre uzunluğa kadar ulaşan bitkilerin 80 bin adet çiçeğinden yalnızca yarım kilogram safran ediliyor. 

Gıda, ilaç, kozmetik, yemek ve boya gibi pek çok sektörde kullanılan ve bu sene 35 kilogram ürün elde edilmesi amaçlanan safranın hasadında sona gelindi. 

Ağırlığının 100 bin katına kadar sıvıyı sarı renge boyayabilen, kilogramı 100 bin TL'den alıcı bulması sebebiyle 'dünyadaki en pahalı bitki' olarak da kendinden bahsettiren safrandan bu sene 36 kilogram hasat yapıldı.

"Hedefe ulaştık"

Karabük Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, basın mensuplarına, bu yılki hasatta sona gelindiğini ifade etti. 

Safran hasadında amaçlarına ulaştıklarını aktaran Ayvalık, şöyle konuştu:

"35-40 kilogram olarak belirlediğimiz hedefe ulaştık. Yurt içinden ve dışından safran meraklıları tarlamızı ziyarette bulundu. Hep birlikte hasat yaptık. Oldukça verimli ve güzel bir dönemdi."

Yorumlar (0)