Metruk evde ata tohumu bulundu

Cumhuriyet tarihi boyunca devlet eliyle sahip çıkılamayan ancak son yıllarda önemi kavranan ata tohumundan bir avuç bulununca haber konusu oluyor.

TARIM 02.08.2020, 12:29
Metruk evde ata tohumu bulundu

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında ninesinin sandığından bulduğu, halk arasında “cille karpuzu” olarak bilinen güz karpuzu tohumlarını eken Alican Açkan isimli çiftçi tüm basında yer almıştı.

6 yıl önce Sivas'ın Zara ilçesinde metruk evde bulunan bir avuç "Habeş buğdayı ata tohumu"nun da devlet tarafından korumaya alınarak çoğaltılması için çalışma başlatıldığı ve ilk hasadını verdiği bildirildi.

Merkezi İstanbul'da yer alan Zaralılar Vakfı ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi iş birliğiyle yürütülen tarımsal araştırma ve geliştirme çalışmaları çerçevesinde, 6 yıl önce metruk bir evde bir avuç kadar bulunan Habeş buğdayı tohumunun çoğaltılması için çalışma başlatıldı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde yürütülen çalışma çerçevesinde, Habeş buğdayı tohumları 3 bölgede, 4 farklı alana ekildi.

"Ata tohumu" olarak nitelendirilen Habeş buğdayı tohumundan elde edilen verim hem şaşırttı hem de sevindirdi.

Kalitesi çok yüksek!

Habeş buğdayını millî çeşit olarak Türk tarımına kazandırmak amacıyla proje hazırladıklarını ve ıslah programını Zara Vakfı aracılığıyla yürüttüklerini belirten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, proje fikrinin yaklaşık 2 yıl önce ortaya çıktığını söyledi.

Eski neslin sandık içerisinde tohumları sakladığını, sonraki kuşakların ise bu tohumları tesadüfen bulduğunu belirten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Habeş buğdayının da böyle bir hikayesi olduğunu, bulunduktan sonra çoğaltılarak çiftçilere yavaş yavaş dağıtılmaya başlandığını kaydetti.

Habeş buğdayının kalitesinin beklenilenden çok yüksek çıktığını, bu yıl hem kışlık hem de yazlık olarak ekimini yaptırdıklarını ifade eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, bitki boyu, başak boyu, başak sayısı, başakta yer alan tane sayısı gibi özellikleri gözlemlediklerini, gözlem aşamasından sonra bitkinin kendi morfolojik özelliklerine uygun şekilde tarlada başaklar seçtiklerini bildirdi.

Saflaştırma çalışması yürüttüklerini dile getiren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Habeş buğdayının kalite özelliklerine yakın özelliklerde yeni çeşitler elde edip çiftçilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

9 dönümde 2,5 ton!

Şeyhmerzuban Mahallesi'nde 9 dönümde hasat yaptıklarını belirten Zaralılar Vakfı Temsilcisi Sezai Yılmaz, Diğer 28 dönümde de yaklaşık 1 ay sonra hasat gerçekleştireceklerini, hasattan elde edilen rekoltenin sevindirici olduğunu ifade etti.

Çiftçilere tohumu çoğaltmaları için ücretsiz vereceklerini söyleyen Zaralılar Vakfı Temsilcisi Sezai Yılmaz, çiftçilerin aldığı kadarını iade edeceğini belirtti.

Çömlek içinde bulundu

Ata tohumunun ortaya çıktığı metruk binanın sahibi Ünal Coşkun, binanın içerisindeki eşyaları tahliye ederken bir çömlek bulduklarını, çömleğin içinde tohum olduğunu gördüklerini kaydederek, tohumları ayıkladıklarını ve çıkan bir avuç buğdayı, iş adamı Sedat Coşkun'un istediğini ve tohum olarak kullanarak çoğaltılmasını sağladığını anlattı.

1'e 16 verdi

Uygulayıcı olarak tarlalarda buğdayın ekimini yapan Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek ise Habeş buğdayının yöreye ait ata buğdayı olduğunu ifade ederek, hasadını yaptıklarını ve 1'e 16 verdiğini vurgulayarak, 1'e 10 verdiğinde başarılı bir buğday hasadı sayıldığını, Habeş buğdayının çok daha verimli olduğunu ve dönüme 300 kilo civarında mahsul alındığını ifade etti.

Yorumlar (0)