Mersin’in sarı altını yenidünya alıcısıyla buluştu

Mersin’in sarı altını olarak bilinen yenidünya, başka bir ismiyle Malta eriğinde toplanma zamanı başladı. Kilosunun 15 TL’ye satıldığının belirtildiği yenidünya, üreticisini mutlu etti. Türkiye’nin farklı şehirlerinin yanı sıra birden fazla ülkeye de ihraç edilen yenidünya meyvesinin toplanma süresinin takribi bir ay olacağı belirtildi.

TARIM 08.05.2022, 15:34 09.05.2022, 09:29
Mersin’in sarı altını yenidünya alıcısıyla buluştu

Türkiye’nin meyve ve yaş sebze üretimde en önemli merkezlerden birisi olarak görülen Mersin’de açıkta bulunan bahçelerindeki yenidünyalar olgunlaştı. En fazla yenidünya ağaçlarının olduğu bilinen Erdemli ilçesinde meyvelerinin sararması harika görüntüler ortaya çıkarırken, hasat zamanı da başladı. Bahçelerde takribi olarak 15-20’şer kişilik işçi ekipleri tarafından özenerek toplanılması sağlanan yenidünyalar daha sonrasında kasalarla pazara gönderiliyor. Burada meyvenin boyutuna ve kalitesine bakılarak satışı yapılıyor. Kilosu 15 TL’ye kadar müşteri buluyor. Öncelikli olarak İzmir, İstanbul, Bursa ve Ankara olmak üzere ülkenin birçok tarafında gönderilen Malta eriği meyvesi, AB, Rusya, Arap ve Azerbaycan gibi ülkelere de ihraç edilerek ülkeye döviz girişine katkı sağlanıyor. Bir meyve ağacının 100 ile 150 kilogram civarında ürün çıkarması ise üreticisini sevindiriyor.

“Hava şartları etkiledi”

Sarı altın yani yenidünya meyvesini toplamaya başladıklarına vurgu yapan Yusuf Kenan Eser, ”15-20 kişilik bir ekiple hasat gerçekleştiriyoruz. Bu yıl sıcak hava şartları meyveyi az da olsa etkiledi. Gene de şükürler olsun. Şu anda bulunan meyve çeşitlerinden en çok olarak yenidünya ürün verdi. Hasat takribi olarak bir ay sürecek. Çalıştığımız kişilerde, bizler de çok memnunuz” şeklinde ifade etti.

Zor şartlar içerisinde bu kalitede bir meyve ürettiklerine değinen üretici Polat Şen, “Yoğun hasat zamanlarına girmiş bulunuyoruz, şu anki fiyatlardan mutluyuz. Kışın don yaşadık, bu yüzden meyvenin belirli bir kısmı sorunla karşılaştı. Geçtiğimiz günlerde de biraz güneş yanığı oldu. Onun için bu yıl ürünler biraz az fakat dalda olan meyvelerimiz iyi çok şükür” dedi.

"Hem Türkiye’ye hem de yurtdışına yolluyoruz"

Üreticilerin şu an yoğun bir hasat zamanında olduğuna söyleyen meyve ve sebze alış satışı gerçekleştiren hal tüccarlarından olan Erkan Aylak, “Malta eriğine olan talep oldukça yüksek. Kalitesi ve boyutlarına göre kilosu 15 TL’ye kadar alıcı buluyor. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir en başta geliyor. Türkiye’nin dört bir yanına bu ürünleri gönderiyoruz. Yurt dışına da ihracat gerçekleştiriyoruz. Aracı şirketlerle en başta Azerbaycan ve Rusya olmak kaydıyla Avrupa ve Arap ülkelerine bu meyveleri yolluyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)