Mersin’den Dubai ve Katar'a kayısı yolculuğu

Türkiye’nin mevsiminden önce çıkan birden fazla meyvenin üretiminin örtü altından sağlandığı Mersin’de öncelikle kayısı hasadına yapılmaya başlandı. Yeni yetişen bu meyveler kalitesine durumuna göre fiyatı 100 TL’ye varabiliyor. Bu fiyattan alıcı bulan kayısının, iç pazarın dışında Dubai ve Katar’a yollandığı açıklandı.

TARIM 25.04.2022, 12:38 25.04.2022, 18:04
Mersin’den Dubai ve Katar'a kayısı yolculuğu

Türkiye'nin meyve ve yaş sebze üretiminde değerli bir alana hâkimiyet sağlayan Mersin'de birden fazla üründe mevsiminden önce çıkan meyvelerin üretimi seralarda yapılıyor. Turfanda yetişen son bir ay içerisinde serada üretilen yenidünya, kavun ve erik ve benzeri meyvelerin ilk hasadının gerçekleştirildiği şehirde bu defa da birden fazla ilin yaşanan hava şartlarından dolayı zirai donun etkilediği kayısıların toplaması sağlandı. Meyve üreticisi Halit Taner'in bulunan iki farklı serasında üretimini yaptığı ağaçlardan ilk hasat yapıldı.

En çok Dubai ve Katar’a gönderiliyor

Hasatı yapılan meyveler incelenip kontrol edilerek 300 gramlık olacak şekilde bölünüp paketlere ayrılarak satış yapılması üzere hazır bir duruma getirilip müşteriye sunuldu. Gerçekleşen ilk kayısı toplama sonrasında ele geçen kayısıların bir kilo fiyatının durumu ve kalitesine göre 80 ile 100 TL tutarında sahip bulduğu açıklandı. Dubai ve Katar’a gönderimi sağlanan mevsimi öncesi yetiştirilen kayısıların bunun yanında turizm alanları en önde olmasının yanı sıra birden fazla şehirlere yollandığı açıklandı.

Kilo fiyatı 80 ile 100 TL’ye değişiyor

3 hafta kadar öncesinde mevsiminden önce üretimi yapılan yenidünyanın hasadı sağladıklarını söyleyen İbrahim Demir, "Öncelikli olarak kayısı toplamayla işlemleri başlattık. Şu anki verilen fiyatlar toplanan meyvenin durumuna ve kalitesine göre farklılık gösteriyor. 1 kilosu şu an 80 ile 100 TL tutarında değişiklik gösteriyor. Bunlar mevsiminden önce serada üretilen yani turfan işlemi sağlanan meyveler oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda kalitesi çok güzel. " şeklinde bilgi verdi.

Mevsiminden önce üretilen bu meyvelerin daha çok yurtdışında Dubai ve Katar’a yollandığına dikkat çeken Demir, Türkiye içerisinde en başta İstanbul ve Ankara bunun yanında İzmir ile Bursa bulunuyor. Bunların dışında çoğunlukla turizm yerleri olan Antalya ve Muğla’ya gönderim sağlandığını açıkladı.

Yorumlar (0)