Mersin’de her biri 1,5 kiloluk nar yetiştirdiler

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı olan Keben köyünün bahçelerinde yetiştirilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘33N16’ adıyla tescillenmiş narların hasadına başlandı. Narların büyüklüğü görenleri şaşkınlığa uğrattı.

TARIM 02.11.2021, 12:32 02.11.2021, 12:43
Mersin’de her biri 1,5 kiloluk nar yetiştirdiler

Adını Mersin’de yetiştiği ‘Keben’ köyünden alan nar cinsinin tanesi yaklaşık 1 ile 1,5 kilogram arasında geliyor. Aralarında ender de olsa 2 kilogramlık narlar da bulunan ürünler görenlerin büyük ilgisini çekiyor. Tamamen doğal gübreyle yetişen ‘Keben Narı’, büyüklüğüne göre 7 TL. ile 10 TL. arasında kendisine alıcı buluyor. Diğer narlardan çok farklı ve daha tatlı aroması ile bilinen Keben Narını bilen ve tadanlar bir daha bu lezzetten vazgeçemiyor.

Dedelerden kalan topraklarda üretiliyor

Dedelerinden kendilerine kalan topraklarda 40 yıllık nar ağaçlarıyla hasatlarını yapan Mehmet Raşit ile oğlu Alpay Yalçın gözleri gibi baktıkları narları büyüklüğüne göre sınıflayıp daha sonra müşterilere ulaşmak üzere pazarlara gönderimini yapıyorlar.

Alpay Yalçın, “Biz burada tescillenmiş narımızın hasadını yapmaktayız. Ortalama 1 ile 2 kilogram arasında ağırlıkları olan narlarımız çok güzel bir çeşittir. Mayhoş bir tadı vardır. Aroması çok çok iyidir. Herkese tavsiye ederiz. Bu bahçeler bize dedelerimizden kaldı. O zamandan beri nar üretimiyle uğraşıyoruz” açıklamasını yaptı. Ayrıca bu kadar büyük nar görenlerin çok şaşırdığını ve bunda bölgede hakim olan mikro klima ikliminin etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

Tamamen organik

50 yıldır nar bahçesiyle uğraşarak geçimini sağlayan 70 yaşındaki emekli baba Mehmet Raşit Yalçın da, “Bu narların hepsi tamamen doğaldır. Hiçbirinde en ufak bir zirai ilaç bulunmamaktadır. Doğal gübre ile üretiyoruz. Büyük ihtimal buranın toprağından olsa gerek bu narın çok farklı bir lezzeti ve aroması var. Hatta köyün içinde yetişen narlar aynı cins olmasına rağmen buraya oranlar daha da kaliteli ve aroması daha güzeldir” dedi.

“Her şeyinden faydalanıyoruz”

Narın her şeyinden istifade ettiklerini söyleyen Yalçın, “Pazara satılacak olanları ayırırız, kalanı da ekşi olarak değerlendiririz. Ekşiden çıkan çekirdeklerinden hayvanlara yem yaparız. Kabuklarını ise yakacak olarak kullanırız” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Narın en çok Adana ve Mersin çevresinde tüketildiğini ifade eden Yalçın, bu narın özelliğini bilenlerin hediye olarak başta büyük şehirler olmak üzere birçok ilden sipariş verdiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)