Mersin’de domatesler renklendi, kazanç ikiye katlandı

Mersin’in bereketli topraklarında ürünler verilirken, burada faaliyet gösteren bir işletme, domatesleri renklendirerek kazancını iki katına yükseltti. 

TARIM 23.07.2022, 15:38 25.07.2022, 09:12
Mersin’de domatesler renklendi, kazanç ikiye katlandı

Üretimde çeşitliliğe yoğunlaşan çiftçi, vitamin deposu olarak bilinen domateslerde renkli üretim safhasına geçti.

Kazancı iki katına çıkardı

Mersin’de turizm sezonuyla birlikte serasının 3 dönümünde kahverengiden pembeye, sarıdan turuncuya 8 farklı domates yetiştirildi.

Üretici, talebi karşılamakta sıkıntı yaşarken klasik ürünlere göre giderek iki kat daha çok kazanmaya başladı. Normal domates 8-10 TL’ye satılırken, farklı farklı domateslerin 20-25 TL arasında alıcı buluyor.

Üretici, domatesleri şimdilik iç piyasadaki 5 yıldızlı ve termal otellere satıyor. İhracat konusunda da taleplere yetişemiyor.

3 dönüme farklı görünümlü ve aromalı 8 çeşit domates

Erdemli ilçesindeki Hüsametli Mahallesindeki eşi Kadriye Gezer ile birlikte domates yetiştiren İlker Gezer, bu sene turizmcilerin talebi domates çeşitlerini de dikkate alarak serasının 3 dönümüne, farklı görünümlü ve aromalı rengarenk 8 farklı domates yetiştirdi.

"Turizm sezonu sebebiyle talep çok"

Gezer, “Önceleri klasik domates ekiyordum. Bugün bu çeşitlere başladık. Turizm sezonu sebebiyle talep çok. Klasik domatese göre geliri iki kat daha çok, emeğimizin karşılığını alıyoruz. Bunu ekmelerini herkese öneriyorum. 3 dönümde 8 farklı domates yetiştiriyorum. Gelecek sezonda, talebi karşılamak için bunları da artıracağız." sözlerini kullandı.

Kahverengi ve sarı domatesler yetişiyor

Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin, "Bölgemizde senelerdir yayla domatesi diye isimlendirdiğimiz bu bölgelerde salkım ve tane domatesleri dikiyorduk. İç piyasa ve ihracattan gelen talepler çerçevesinde görmüş olduğunuz sarı domatesleri, Bursa’nın sırık domateslerini ardından çeri domatesleri, kahverengi domatesleri, ampul domatesleri yetiştirmeye başladık." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)