Mersin'de 28 yıl sonra 'Mart ayında' zirai don nöbeti

Aybar kar fırtınası Türkiye genelinde pek çok ilde etkisini hissettirirken sıcaklık oranlarını da düşürmesi sebebiyle Mersinli üreticiler, Mart ayında örtü altında yetiştirdikleri sebzeler için 28 sene sonra zirai don nöbeti tutmaya başladı. 

TARIM 14.03.2022, 11:15 15.03.2022, 09:05
Mersin'de 28 yıl sonra 'Mart ayında' zirai don nöbeti

Türkiye genelinde birçok ilde soğuk hava ve kar yağışı 4 gündür etkisini hissettirmeye devam ediyor. Yılın 11 ayını yaz havasında geçiren Mersin’de, bu kış çetin şartlarda geçti. 

Mersin’de kış çetin geçti

Aybar kar fırtınasının zaman zaman 500 rakıma kadar etkisini hissettirdiği şehirde, çiftçileri ise zirai don korkusu saldı. Bu sebeple örtü altında üretimlerini sürdüren çiftçiler, gece saatlerinde sıcaklığın sıfırın altına inmesiyle beraber seralardaki sıcaklığı 5-6 derecede tutmak adına sobaları yakarak nöbete başladı. Yer yer seralardaki sıcaklık 2-3 derecelere inerken, nöbetteki çiftçiler sobalarının ateşlerini yenileyerek ürünlerini koruma altına almaya başladı. Erdemli’de de örtü altında domates yetiştiren birçok çiftçi nöbet tuttu. Bu kışın çetin geçtiğini söyleyen çiftçiler, 1993’ten sonra ilk kez Mart ayında bu düzeyden soğuk havanın yaşandığını ve her kış tuttukları bir haftalık nöbetin bu kış 20 güne uzadığını ifade etti. 

“En son 1993’te zirai don olmuştu”

Domates üretimi ile uğraşan çiftçilerden Yusuf Yılmaz, “Mart’ta zirai don nöbeti tutuyoruz. Son olarak 1993’te zirai don yaşanmıştı. Kış bitti derken yeniden kendini gösterdi. Sıcaklığın seralarda 5-6 derecede kalması gerek. Bu yıl kış çok çetin geçti. Yaklaşık 15-20 gün sobalarımızı yaktık. Normalde 5-6 gün, olmadı bir hafta kadar yakardık. Marttayız ama sobalarımızı halen yakıyoruz. Cuma gününe kadar zirai donun devam edeceği belirtiliyor fakat  bugün en riskli gün. Sera 2 dereceydi, sobayı yaktık ama 5-6 derecelere geldi” sözlerine yer verdi. 

"Ürünlerin tamamını kaybetme tehlikesi var" 

Geçtiğimiz dönemde Mart döneminde hasada başladıklarına vurgu yapan çiftçilerden Muharrem Gül, ”Hava muhalefeti hasadımızı bir ay erteledi. Ekonomiye katkı için uğraşıyoruz. Biz bu nöbeti 4-5 gün daha tutmak durumundayız” şeklinde konuştu. 

Bu senen Mart ayının, dert ayı olduğunu ifade eden üreticilerden Abdurrahman Aslan, “Uzun yıllardır mart ayında bu soğuğu görmüyorduk. Bu sene, mevsim kötü gidiyor. Yağmur bereket fakat çiftçiler için bu yıl eziyete dönüştü. Ürünün gelişmesinde hastalanmaya ve gecikmeye sebep oluyor. Her türlü zararı bulunuyor. En kısa zamanda inşallah havalar düzelir belki diye dua ediyoruz. Bugün nöbetteyiz, uyuya kalmamız halinde bu ürünlerin tamamını yitirme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu gece de uyku yok. Önümüzdeki günler nasıl olacak bilmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)