Mercimeğe fark ödemesi desteği artıyor!

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, baklagile yönelik fark ödemesi desteğini mercimek lehine düzenleneceğini söyledi. Mercimek üretimi konusunda da üreticilerin eğitileceğini ve üretimi yaygınlaştıracağını bildirdi.

TARIM 22.11.2019, 11:59
Mercimeğe fark ödemesi desteği artıyor!

Türkiye bulunduğu coğrafyada baklagilin üretiminde, ticaretinde ve sanayisinde lider konumda bulunuyor. İşleme, paketleme gibi süreçlerde de dünyanın ileri gelen son nesil teknolojilerini kullanıyor. Türkiye, baklagil üretiminde dünya genelinde de üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye nohut ve mercimeğin gen merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor.

Baklagillere fark ödemesi desteği artırılıyor


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2008’den beri sürdürülen baklagillere verilen fark desteği ödemelerini, ‘‘Bakanlığımızca nohut, mercimek ve kuru fasulye üreten üreticilerimize 2008 yılından itibaren fark ödemesi desteği uygulaması başlattık. Destek birim fiyatını 2015 yılında 10 Krş/kg’dan 20 Krş/kg’a, 2016 yılında 30 Krş/kg’a ve 2018 yılında da 50 Krş/kg’a yükselttik. Uygulama ile baklagil üretimimize bir ivme kazandırmış olduk. Mercimek, insanımızın beslenmesinde temel ürünler içerisinde olmasının yanında yaptığımız ihracat ile de ülke ekonomisine sağladığı katkı nedeniyle üretiminin sürdürülebilirliği olması gereken bir ürün’’ sözleriyle hatırlattı ve sonraki süreçte de üretimin sürdürülebilirliği için çalışılacağını bildirdi.

‘‘Baklagil fark ödemesi desteğini mercimek lehine düzenleyeceğiz”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bugüne  kadar verilen fark desteği ödemelerinin tekrar düzenleneceğini, ‘‘Baklagil fark ödemesi desteğini mercimek lehine düzenleyeceğiz. Günümüzde ekilişlerin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu bölgemize sıkışmış olan üretim alanlarımızı farklı bölgelere de genişleteceğiz. Hayata geçireceğimiz projelerde mercimek üretimine öncelik vereceğiz. Özellikle kırmızı mercimek üretimi konusunda üreticilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmalarına hız vererek, tarım alanlarının boş bırakılmadan mercimeğe yönelmesini sağlayacağız. Yürüteceğimiz çalışmalar neticesinde üreticimizin mercimek üretimine olan ilgisini artıracağız ve ülkemiz tarımında sürdürülebilirlik, ülkemiz insanının tüketimi ve dış ticaretimiz için önemli bir adım atmış olacağız’’ sözleriyle ifade etti.

Mercimek Üretimi

Türkiye'de 2008 yılından bu yana mercimeğe fark ödemesi ödeniyor. Mercimek raporunda yayımlanan yıllara göre verilen bilgiye göre, özellikle kırmızı mercimekte 2008 yılından 2009'a geçerken, teknolojinin gelişiminin sağladığı imkânlarla, alanın daralmasına rağmen üretim artırılıyor. Bakan Pakdemirli, bu durumu daha da güçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)