Mera İzmir ile üreticiye 6 milyon lira destek: "Başka bir tarım mümkün"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Başka bir tarım mümkün” sloganıyla hayata geçirdiği Mera İzmir projesi kapsamında Bergama Çamavlu Köyündeki hayvan salımı için meraların kapılarını geleneksel yaylaya açtı. 2 ay içinde Mera İzmir ile üreticiye 6 milyon TL destek sağlandığını açıklayan Soyer, “Küçük üreticiyi, doğduğu bölgede doyuracak politikalar üretiyoruz” sözlerini kullandı. 

TARIM 21.05.2022, 12:09 21.05.2022, 17:41
Mera İzmir ile üreticiye 6 milyon lira destek: "Başka bir tarım mümkün"

Mera İzmir projesi kapsamında kırsalda hayvancılığı desteklemek ve geliştirmek için Türkiye’nin ilk çoban haritasını tasarlayan, üreticiye satış ve alım garantisi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama’nın Çamavlu Köyünde düzenlenen geleneksel hayvan salımı etkinliğine katıldı. 

Başkan Tunç Soyer, üreticilerin ilgisiyle karşılaştı

Bu sene de Çamavlu Köyü üreticileri, büyük bir coşkuyla meraya hayvan salımı etkinliğini başlattı. Çamavlu Kırsal Kalkınma Kooperatifinin düzenlediği törene Başkan Tunç Soyer ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer ile birlikte kooperatif başkanları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Çamavlu köylüleri ve üreticiler katıldı. 

Çamavlu’da bulunan üreticilerin yoğun ilgisini çeken Başkan Soyer, ilk başta İzmir Büyükşehir Belediyesinin iyileştirdiği 1500 dekarlık mera alanını denetledi. Zirveye çıkıp doğal kaynaktan su içen Başkan Soyer, çobanlarla beraber meraların kapısını açtı. 4 bin büyükbaş ve 12 bin küçükbaş olmak üzere yaz serüveni için 16 bin hayvan, Çamavlu Köyünden Kuzguncuk Yaylasına yola çıktı. Yaz süresince merada otlayacak olan hayvanlar, yem, su gibi üreticinin girdi maliyetini ortadan kaldıracak. 

Üreticiler ile birlikte küçükbaş sürüsünü güden Başkan Soyer, bölgeye kurulan geleneksel çadırları ve atölyeleri gezdi. Şenlik bölgesinde yakılan çoban ateşi çevresinde köy halkıyla sohbet eden Başkan Soyer, üreticilerin taleplerini ve şikayetlerini dinledi. Türküler eşliğinde birlikte çekilen halaya katılan Soyer, küçük çocuklara ise karne hediyeleri verdi. 

“Bütün çobanlara yetişmeye çalışacağız” 

Şenlikte açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, üreticinin var olması için Mera İzmir projesinin zorunlu olduğunu belirterek, “İzmir’de hayvancılık ile uğraşan çobanlarımızın envanterini aldık. Bu çobanların bu işi ne zamandır yaptığını, ürettiği süt miktarını, bu sütü nereye sattığını ortaya koyduk. Sağladığımız verilerle nasıl çözüm üretebiliriz konusunu görüştük. Anladık ki keçi sütü ve koyun sütünü daha çok değerlendirmek mümkün. Koyun sütü 8 TL’den satılırken biz 11 TL’den aldık. Keçi sütü 6 TL’den satılırken, biz 10 TL’den aldık. Bunlara ilişkin avans ödemeleri gerçekleştirdik. Bütün çobanlara yetişmeye gayret edeceğiz. Çünkü Bayındır’da bir süt işletme tesisi inşa ediyoruz. O tesiste, paçal yapmadan direkt olarak keçi ve koyun sütünün mamullerini işleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

“Küçük üreticiyi doyuracak politikalar için çalışıyoruz” 

Başkan Soyer, “Yaptığımız çalışmalarla farklı bir tarım politikasının mümkün olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Yalnızca burada bulunan üreticiye değil, bütün İzmir’e, Türkiye’ye gösteriyoruz. Bu bereketli toprakların, yeşil alan zenginliğine sahip olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Çok daha iyi bir tarım mümkün. Ege’nin ismi keçiden geliyor. Ege, aslında keçi demek. Geçmişte bu bölge, hep keçinin hakim olduğu, yoğun bir biçimde üretiminin yapıldığı bir yermiş. Sonra yanlış hayvancılık ve tarım politikalarıyla yok olma aşamasına getirmişiz. Artık bunu canlandırmaya gayret ediyoruz. Bir taraftan kuraklıkla, diğer taraftan yoksullukla mücadele esasında küçük üreticiyi doğduğu bölgede doyuracak politikalar izliyoruz. Küçük üretici, hayatını karşılayacak parayı kazanabilmeli ki şehirle kır arasındaki denge sağlansın. Dışa bağımlılığımız azalsın ki bereketli topraklarda yaşayanları doyurmaya yetsin.” şeklinde konuştu. 

Üreticiye 6 milyon TL ödeme 

Mera İzmir projesinin ilk etabı kapsamında Kınık ve Bergama’dan 258 çobanla süt alımı sözleşmesi imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi; projeyi Urla, Seferihisar, Çeşme ve Güzelbahçe’deki üreticileri de alarak büyüttü. 535 çobana varan proje kapsamında günde 22 ton alıma ulaşıldı. Projenin başladığı günden nisan ayına kadarki 2 aylık zaman diliminde 510 bin litre süt alımıyla üreticiye toplamda 6 milyon TL ödendi.

Yorumlar (0)