Manisa’dan yılın son üzümleri “kanaviçe”

Üzüm üretiminde merkez olan Manisa’da “kanaviçe” adlı örtü altından hasadı yapılan sofralık üzümler, yurt içi ve yurt dışı pazarına sevk edildi.

TARIM 27.12.2019, 17:54
Manisa’dan yılın son üzümleri “kanaviçe”

Türkiye'nin sofralık üzüm üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Manisa Sarıgöl’de örtü altına alınarak hasadı aralık ayına kadar ötelendirilen "yılın son üzümleri" kanaviçenin kesimleri yapıldı.

Sarıgöl'de kayıt altında bulunan 120 bin dönüm bağda kışın gelmiş olmasına rağmen hasat sürüyor.

Gün ağarmadan bağlara giren işçiler, ağustos ayında asmaların üzerine örtülen ve "kanaviçe" adı verilen örtülerin altına girerek son meyveleri hasat ediyor. Kasalara yerleştirilen ve işletmelere tedarik edilen üzümler, yılbaşı sofralarında tüketilmek üzere önce üzüm işletmelerine sonra da büyük şehirlere ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Dalında kesilen üzümler yazın 2-3 liradan satılırken, Aralık ayında hasat edilen kanaviçe üzümünün kilogram fiyatı 2 kat fazla olacak şekilde 4-6 liradan satılıyor.

400 bin ton yaş üzüm

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 2019’da Sarıgöl ve çevresinde yetiştirilen üzüm miktarına ilişkin "120 bin dekar üzüm bağımız var. 400 bin ton yaş üzüm oldu. Bu üzümler yaş, kuru ve şaraplık olarak değerlendirildi. Son üzüm hasadı da Baharlar Mahallemizde yapıldı. Bugün itibarıyla sezonu kapattık” sözlerini söyledi.

“Örtü altında bekleyen üzümün değeri katlanıyor”

Bölgenin son üzümlerini alan ihracatçı Ali Uçak, Sarıgöllü üreticilerin büyük bir özveriyle çalıştığını söyledi.

Örtü altı üretim konusunda devlet desteğinin gereksinimine ifadelerinde ye veren Uçak, "Devletimiz üzüm üreticilerimize bu örtülerin temin edilmesinde destek verse çok iyi olur. Çünkü bu şekilde örtü altında bekleyen üzümün değeri katlanıyor, çiftçilerimiz kazanacak, dolayısıyla devlet de kazanacak. Son kestiğimiz üzümler Avrupa ülkelerine ve yurt içinde yılbaşı sofralarına gidecek." sözlerini kaydetti.

Yorumlar (0)