Malta’da gördü, Çorum’da üretti: Senede 300 bin TL kârlı iş

Çorumlu Kemal Dümenci, yurt dışında bir markette gördüğü goji berry meyvesinin fidanlarını alarak, yaşadığı Kargı ilçesine geldi. Burada tarlasına fidanları diken Dümenci, gözü gibi baktığı meyveden senede 300 bin TL kâr elde etmeyi hedefliyor. Dümenci’nin, Türkiye için alışılmadık bir meyve olan goji berry için ise  “ihracat” hayalleri bulunuyor.

TARIM 20.04.2022, 16:03 21.04.2022, 09:28
Malta’da gördü, Çorum’da üretti: Senede 300 bin TL kârlı iş

Çorum’un Kargı ilçesinde yaşayan Kemal Dümenci, bir süre önce iş için Malta’ya gitti. Malta’da bir markete girdiğinde hayatında ilk defa goji berry meyvesini gördüğünü dile getiren Dümenci, Türkiye’ye döndükten sonra meyvenin fidanlarını satın alarak üretime başladı. Türkiye’de bu meyveyi yetiştiren bir ithalatçıyla tanışan üretici, Kargı ilçesindeki 9 dönümlük tarım arazisinin toprak analizini yaptırmakla işe başladı. Ardından 2 bin goji berry fidanı alarak üretim aşamasına geçiş yaptı. 



“İlk diktiğimde 25 santimetre boyu vardı”

Kemal Dümenci, üretime kadar oluşan süreci şu şekilde anlatıyor: “Bu meyveyi ilk defa Malta’da gördüm. Orada yedim ve aklım kaldı. Türkiye’ye döndüğümde de ithalatçısını bulup tanıştım. Ondan da bir miktar aldım ve tadına baktım. Yaban mersininin tadına benzediği için de hayli sevdim. Kargı’da 9 dönümlük toprağım olduğu için dedim ki neden ben bu meyveyi Çorum’da yetiştirmeyeyim? Neden Kargı çeltik üretimine hapsoluyor? Sonra boşta olan arazimde toprak analizlerini yaptırdım. İlk analizlere göre goji berry, topraklarımızda yetiştirilebilirmiş. Ben de hemen fidanları aldım ve 9 dönümlük tarlaya diktim. Bu fidanlar yaklaşık 2 sene önce dikildi. İlk diktiğimde 25 santimetre civarındaydı şimdi boyu 2 metreye yaklaştı. Beklediğimiz gelişim artık sağlandı. İnşallah bu sene ilk meyveleri alacağız.”



İlaç sanayiinde de çok fazla rağbet görüyor

“Bu meyvenin kullanım alanı çok geniş. Normal olarak tüketilebildiği gibi ilaç sanayiinde de büyük rağbet görüyor. Reçeli de yapılıyor çayı da. 10 tane portakalın barındırdığı toplam c vitaminini yalnızca tek bir meyvesinde barındırıyor. Ayrıca bu meyvede büyük oranda a vitamini de var. Bu sebeple başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede fazla fazla tüketiliyor. Ancak ülkemizde ne yazık ki çok fazla bilinmiyor. Bu sebeple şu anda ihracat açısından oldukça güçlü bir ürün. Ülkemizde de yeni yeni yayılmaya başladığı için yurt içine de gönderilebilir. Yani ciddi anlamda açığı olan bir meyve. Firmalar bu meyveyi çiftçilere ektiriyor ve alım garantisi de veriyor. Bir diğer yandan getirisi de oldukça fazla. Kargı’daki vatandaşlar geçimlerini çeltikten sağlarlar ancak goji berry meyvesinin getirisi daha fazla. Bir dönümlük goji berry arazisinden 35 bin TL kazanma imkanı var. Ben de bu sebeple goji berry meyvesinin ilçemizde yetiştirici öncüsü olmak istedim. Bu sene için 300 bin TL civarında kazanç elde edeceğimi düşünüyorum.”

Yorumlar (0)