Malatya'da 50 bin salep fidesi toprakla buluştu

Malatya’da 50 bin tane salep fidesi ekildi.

TARIM 18.12.2021, 21:52 19.12.2021, 15:17
Malatya'da 50 bin salep fidesi toprakla buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından ortaklaşa sürdürülen proje kapsamında salep fideleri toprakla buluştu.

"Çok maliyetli"

Dikim etkinliğinde konuşma yapan ziraat mühendisi Badin Kılıç, hibe desteğiyle gerçekleştirilen salep üretimine ilişkin bilgi paylaşıp, “Son dönemlerde bakanlığımız tarafından verilen özel izinle uygun olan tarla koşullarında salep orkidesi üretilmeye başlanmıştır. Kent genelinde salep üreticiliğine yoğun rağbet olmasına karşın yatırım giderlerinin yüksek olması ve mevzuatlardaki süreçlerden kaynaklı işlemler sebebiyle çiftçiler üretime geçememiştir. Bu sebeple bakanlığımız bütçesince karşılanan 500 kilo salep yumrusuyla elde edilen yaklaşık olarak 50 bin tane fide 4 dekar büyüklüğündeki alana dikilmiştir. Proje çerçevesinde alınan tohumluğun 111.100 liralık bedeli bakanlığımız tarafından karşılanmış ve fideler belediyeye yüzde 100 oranında hibe edilmiştir." sözlerini sarf etti. 

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Ünal Karık da fide dikme etkinliğine eşlik edip tıbbi aromatik bitki türlerinden biri olan salep ekimimin insan sağlığına, ekonomik verime ve üretime sağladığı katkıya ilişkin bilgi verdi.

Yorumlar (0)