Madımağın kilosu 80 ila 100 lira arasında

Sivas’ın yöresel lezzeti madımak bitkisinin yaşı kurusundan 10 kat daha ucuza satılıyor. Bir kilo yaş madımaktan 100-120 gram kuru madımak çıkıyor. Yaş madımağı Sivaslılar alırken, kuru madımağı şehir dışındaki vatandaşlar satın alıyor.

TARIM 29.11.2019, 15:50 30.11.2019, 14:16
Madımağın kilosu 80 ila 100 lira arasında

Doğada kendiliğinden yetişen ve büyük bir meşakkat ile tek tek toplanan madımak bitkisi, yaz kış rağbet gören naçizane bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Sivas’ın köylerinde kadınların imece usulü tek tek topladığı madımak yaz aylarında madımak bitkisinin kurusu yaz aylarında 8 TL ila 12 TL aralığında sofralara sunulurken bu kış 80 TL ila 100 TL arasındaki fiyatlarla sofralara ulaşıyor. Doğada büyük bir meşakkatle toplanabilen madımağın üretimi yapılmıyor, butik yollarla toplanıp satışa sunuluyor.


Madımak bitkisinin hasadı Mayıs aylarında yapılıyor. Sivaslı köylüler madımağı büyük bir meşakkatle teker teker topluyor.

Hasadı Mayıs ayında yapılan madımak bitkisi yaz aylarında öğütülüp kurutuluyor. Kurutulan madımak bitkisi yılın 12 ayında tüketiliyor.

Madımak kurusu yaşından daha pahalı

Sivas’ta aktarlık işini yapan Emin Şarkışla, madımağın kurusunun kış aylarda 80 ila 100 TL’yi bulduğunu, “Madımak Anadolu bölgesinde yetişen bir bitki türüdür. Kayseri, Ankara, Tokat, özellikle Sivas ana vatanıdır. Madımak yaz aylarında çıkan bir bitki türüdür. Sivas’ta Anadolu bölgesinde madımağın güzel bir yemeği olur. Madımağın şu anda kuru, yaş ve konserve türünde satılanı var. Yaş olanı genelde yazın satılıyor. Bu mevsimlerde de kurusu satılır. İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor. Kuru madımağı genelde şehir dışındaki vatandaşlarımız alıyor” ifadelerini kullandı.

Madımağın faydaları saymakla bitmiyor

Kanıtlanmış herhangi bir zarar bulgusuna ulaşılmayan madımak bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte onlardan bazıları:

  • Güçlü antioksidan özellikleri ile vücudu serbest radikallere karşı koruyor,
  • Özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte faydalı olduğu gibi kan şekerinin dengelenmesinde etkin rol alıyor,
  • Madımak kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor,
  • Çayıyla mide bağırsağı rahatlatıyor, ishal sorununun hızla son bulmasına destek sağlıyor,
  • Antiseptik özellikleriyle mide ve bağırsakta meydana gelebilecek hastalıkların önüne geçiyor.
Yorumlar (4)
Oğuzhan 4 yıl önce
Lezzeti Harikadır, tavsiye ederim.
Özge 4 yıl önce
Bir sivaslı olarak tavsiyemdir, aşırı faydalı bir bitki ve lezzetli.
Özge 4 yıl önce
Bir sivaslı olarak tavsiyemdir, aşırı faydalı bir bitki ve lezzetli.
Bektaş 2 yıl önce
10 kg madımak kurtulunca ne kadar kurusu çıkar? Bektaş