"Leventbey" ve "Muratbey" önümüzdeki sene çiftçinin kullanımına sunulacak

Niğde'de Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilen ve tescil edilen yerli patates çeşitleri "Leventbey" ve "Muratbey"in özel sektöre satışı başladı.

TARIM 26.11.2019, 13:48
"Leventbey" ve "Muratbey" önümüzdeki sene çiftçinin kullanımına sunulacak

Niğde'de 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmalarıyla geliştirilen ve tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden ikisinin özel sektöre satışı yapıldı.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde düzenlenen törende, Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle sürdürülen ıslah çalışmaları neticesinde ilk patates çeşitlerinin 2015'te tescil edildiğini söyledi. 

Şimdiye kadar yerli 10 patates türünü ülke tarımına da kazandırdıklarını ifade eden Pırlak, şöyle devam etti:

"Geçen yıl Türkiye'de ilk defa 4 çeşidimizin özel sektöre devir işlemlerini gerçekleştirmiştik. Bu yıl yine 2 yerli ve milli patates çeşidi 'Leventbey' ve 'Muratbey'in özel sektöre devir işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Söz konusu çeşitlerimizin depo dayanıklılıkları oldukça yüksek, verimli, orta erkenci grupta yer alan, pazarlanabilir yumru oranı yüzde 94. İnşallah bu çeşitlerimizin de devreye girmesiyle üreticilerimizin maliyetlerinin oldukça aşağı düşeceğini düşünüyoruz."

Pırlak son olarak şunları belirtti:

"Yerli firmamız olan Selanik Tohumculuk tarafından söz konusu çeşitlerimiz ihale yoluyla alındı. Bu çeşitleri, tohumluk yumruları çoğaltarak sertifikalı hale getirecekler ve kıymetli üreticilerimizle buluşturacaklar."

Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bengi ise bu çeşitleri çoğaltıp gelecek sene çiftçilere satmaya başlayacaklarını açıkladı.

Yorumlar (0)