Kuzugöbeği av sezonu başladı, toplayıcılar iş başında

Denizli’ye bağlı olan Çameli ilçesinde yetişen kuzugöbeği mantarını toplamak isteyenler Ramazan Bayramı tatilini bir olanak olarak gördüler. Kilosunun 500 TL’ye varan tutarlarda alıcı bulması mantar toplayıcılarını cezbediyor.

TARIM 04.05.2022, 10:01 05.05.2022, 09:20
Kuzugöbeği av sezonu başladı, toplayıcılar iş başında

Nisan ayının sonlarından ve mayıs ayının bitişine kadar gelen aralıkta Denizli’ye bağlı Çameli’nde çok fazla miktarda yetişen kuzugöbeği mantarı, yöre halkının hem sofralarını süslüyor hem de maddi olarak yarar sağlamayı sürdürüyor. Normalde hafta sonları toplanan bu mantar Ramazan Bayramı tatilinde de yoğun ilgi gördü. Kuzugöbeği toplayıcıları bu mantarın fazlaca yetiştiği, Sarıkavak, Kirazlıyayla, Karabayır ve Elmalı mahallerindeki ormanlık ve dağlık bölgelere akın etti. Kuzugöbeği mantarının kilosunun 500 TL’ye varan bir tutarda oraya gelen esnaflara satan toplayıcılar, edindikleri bu parayla ailelerinin geçimini sağlayarak ekonomik açıdan da çok fazla katkıda bulunuyorlar. Bunun yanı sıra yüksek bir besin kaynağı olarak görülen kuzugöbeği, normalin dışında olan farklı tadı sayesinde çok değişik bir lezzet ortaya çıkarıyor.

“Mantarı ziyafete çevirin”

Kuzugöbeğinin çok farklı şekillerde pişirilip yenilebileceğini, kendisinin de dolmasının yaptığını belirten Nermin Uysal, “Toplanan bu kuzugöbeği mantarını normalde çoğunlukla soğanla kavurduktan sonra yumurta ile pişirip tüketiyoruz. Bu defa da farklı bir yenilik getirip mantarı ziyafete çevirin. Kesinlikle denemenizi öneriyorum. Hele içini çokça yaptıktan sonra pilav üzerinde servisini yapmak daha bir güzel oluyor” şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar (0)