Kuru soğan ve patatese ön izin uygulaması yasak mı getiriyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru soğan ve patates için uygulamaya aldığı ön izin yasak mı getirecek? Kuru soğan ve patateste ön izin ne demek? Ön izin uygulaması neden yürürlüğe sokuldu? Cevabı haberimizde...

TARIM 08.01.2020, 15:18 18.01.2020, 13:37
Kuru soğan ve patatese ön izin uygulaması yasak mı getiriyor?

Kuru soğan ve patates üreticileri, ürünlerine getirilen ön izin uygulamasının kazançlarına zarar verip vermeyeceğine dair endişeleniyor. Kuru soğan ve patatese getirilen ön izin yasaklama mı getirecek?

Ön izin uygulamasıyla fiyatlar düzenli denetlenecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru soğan ve patates ihracatına getirilen ön izin uygulamasının yasak olmadığını; üretim, tüketim, stok, yurt içi ve yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli denetlendiği sistem olduğuna dair açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuru soğan ve patates ihracatının yapılmasına ilişkin ön izin politikası hakkında açıklamada bulundu. Ön izin politikasının yasaklama olmadığını, düzenleme ve denetlemeye ilişkin fiyat istikrarını sağlayacak yöneylem politikası olduğu açıklandı. Kuru soğan ve patatese getirilen ön izin yasaklamanın aksine, üreticiyi zarar etmekten koruyacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete'nde yayımlanan bildiride “İhracatı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ” ile kuru soğan ve patates (tohumluk hariç) ihracatının ön izne bağlı mallar listesine eklendiği kamuoyuna sunuldu.

Kuru soğan ve patatese ön izin uygulaması yasak değil!

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ihracata yönelik bir yasak olmadığı Bakanlıkça, "Karar, ülkenin üretim, tüketim, stok, ihtiyaç ve yurt içi-yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli takip edilerek, söz konusu ürünlerin ihracatının ön izne bağlanmasını içermektedir. Söz konusu iki üründe 2019 yılı üretimlerimiz bir önceki yıla göre artış göstermiş ve ülke ihtiyacımızı karşılayacak seviyelere ulaşmıştır." ifadeleriyle değerlendirildi.

Amaç fiyat istikrarı

Geçtiğimiz yıl yaşanan rekolte kaybının ihracatta belirli olumsuzluklara neden olduğu ve ön izin uygulamasının esas amacının üreticiyi olumsuzluklardan korumak olduğu Tarım ve Orman Bakanlığınca şu sözlerle ifade edildi:

"Patateste de aynı durumun yaşanmaması ve ihracat nedeniyle ülkemizde arz açığı oluşmaması, tüketici fiyatlarında dalgalanma yaşanmaması amacıyla ihracat ön izne bağlanmıştır. Piyasalar, Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup, gerektiğinde ülke menfaatleri ile üretici ve tüketiciyi koruyacak tedbirler hızla alınmaktadır, alınmaya devam edilecektir."

Yorumlar (0)