Kuraklık korkusu! Yüzde 50 verim kaybı olabilir

Eskişehir’de uzun süredir yağmura hasret kaldıklarını dile getiren yerel çiftçiler, durumun bu şekilde devam etmesi durumunda, ürünlerde yüzde 50’ye varan bir verim kaybı görülebileceğini belirttiler. 

TARIM 27.04.2022, 13:30 27.04.2022, 17:10
Kuraklık korkusu! Yüzde 50 verim kaybı olabilir

Eskişehir’de kış aylarında etkili olan ve çiftçilerin yüzünü güldüren yağışlı havalar, yeniden sıcaklıkların baskın hala gelmesiyle üreticiyi tedirgin etti. Kuraklık endişesi taşıyan yerel çiftçiler, bölgede 4 haftayı aşkın süredir yağmur yağmadığını vurguladı. Toprağın nem kaybı yaşadığını belirten üreticiler, büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarının altını çizdi. 

4 haftadır yağmur yüzü görmediler

Yağışsız geçen 4 haftalık süreç itibariyle topraktaki verimin düşüşe geçtiğini dile getiren çiftçiler, yağmurun yağmadığı her gün sonunda umutlarının biraz daha azaldığını ifade ediyorlar. Eskişehir’de mısır, pancar ve ayçiçeği üretimi yapılan tarlalar, sıcak havalar sonrası kurumaya yüz tuttu. Daha fazla sulamaya ihtiyaç duyan bu tarım alanları, traktörle yapılan çalışmalar esnasında topraktaki nem seviyesinin düşüklüğü sebebiyle adeta toz bulutuna dönüyor. 

“Geçtiğimiz yıl da maalesef çiftçilerimiz bu endişeyi yaşamışlardı”

Eskişehir’deki tarım alanlarında yaşanan yağmur sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Kuraklığın eli kulağında diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl da maalesef çiftçilerimiz bu endişeyi yaşamışlardı. Kış ayları aslında çok güzel geçti. Bol yağış aldık. Umutlarımız çok artmıştı. Ancak son 4 haftadır işler tam tersine dönmüş vaziyette. Havalar oldukça bunaltıcı” şeklinde konuştu. 

“Çiftçilerimizi kuraklık korkusu sardı”

Mısır tarlaları ekilirken, bölgenin toz bulutu altında kaldığını vurgulayan Buluşan, “Aslında böyle bir toz bulutunu görmememiz gerekirdi. Toprakta nem seviyesi düşük olduğu için bu şekilde toz bulutları yayılıyor. Şuan topraklarımızdaki tohum hareket dahi edemeyecek vaziyette. Toprağın yeniden sulanması gerekiyor. Bu durumdan kuraklığın yakın olduğunu anlamını çıkarırız. Uzun bir süredir yağış göremedik. Toprakta nem kalmamış vaziyette. Çiftçilerimizi kuraklık korkusu sardı. Herkes endişe içinde. Umudumuzu yağmura bağlamış vaziyetteyiz. Eskişehir’de mısır üretimi oldukça fazla. Umarım bereketli bir sezon olur ve korktuğumuz başımıza gelmez” ifadelerini kullandı. 

“Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, sıkıntılı bir süreç bizi bekliyor”

Eskişehir’de pancar, mısır ve ayçiçeği üretimi yapan çiftçi Hasan Kale ise yaptığı açıklamada, “Durum bu şekilde devam ederse yüzde 50’ye kadar varan bir verim kaybımız olacak. Ben yarım asırdır çiftçilik yapıyorum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, sıkıntılı bir süreç bizi bekliyor. Umarım yağmur yağar. Eğer yeniden yağışlı havalar geri dönerse her şey normale döner” dedi. 

“Tek umudumuz, yağışlı havaların bir an önce geri gelmesi”

“Yağmur yağmazsa yüzde 50 verim düşer” diyerek sözlerine devam eden Hasan Kale, “Tüm çiftçilerimizde kuraklık korkusu var. Geçen senelerde de buna benzer durumlarla karşılaşmıştık. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez. Pancarımızı ektik, ayçiçeğimizi ektik. Şimdi mısıra geçeceğiz. Tek umudumuz, yağışlı havaların bir an önce geri gelmesi. Yoksa bu sene gerçekten tüm çiftçilerin işi oldukça zor gözüküyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)