Kuraklık, Konya Ovası’nı tehdit ediyor

Konya Ovasının yer altı su seviyesi kuraklık nedeniyle sürekli azalırken, havza bazlı üretimin bir an önce başlatılması gerektiği belirtiliyor. 

TARIM 05.05.2021, 09:31 05.05.2021, 18:16
Kuraklık, Konya Ovası’nı tehdit ediyor

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, yağışların yetersiz olmasının barajlardaki doluluk seviyelerine olumsuz etki ettiğini bu sebeple de bu dönemde Konya Ovasında ciddi miktarlarda ürün kaybı olabileceğini söyledi.

“Bir an önce su kanunu çıkarılmalı”

Konya'nın Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kuraklığın ülkenin tahıl ambarı olarak kabul edilen Konya için tehlike çanları çaldırdığını belirterek bir an önce su kanunun çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Yağız, “Şu anda barajlarımızdaki içme suyu oranı yaklaşık yüzde 49 ve 38 seviyesinde. Tarımda kullanabilmek için Beyşehir gölünden geçen yılki kadar suyu ancak alabileceğiz. Bu sebeple sulama birliklerimiz ve Devlet Su İşleri tarım arazilerinin yeşil bitkilerle doldurulmaması hususunda uyarılarını yaptı. Çünkü bu arazilerin yeşil bitkilerle doldurulması hem su hem de ürün kaybına sebep olacak. Eğer biz su kanunu erkenden çıkarmazsak, Konya Ovası için tehlike çanları daha fazla çalacak. 130 bine yakın su kuyusu var. Bunların 40 bininin ruhsatı varken 90 bini ise ruhsatsız. O sebeple su kanunu çıkartılıp bunlara da ruhsat verilmeli ve kapatılması elzem olan yerler varsa da derhal kapatılmalıdır” dedi.

“İvedi önlemler alınmalı”

Gelecek nesillerin tehlikeye atılmaması için ivedi önlemler alınmasının şart olduğuna vurgu yapan Yağız, havza bazlı üretime geçilmenin de bölge için artık elzem bir durum olduğunu belirtti.

Yağız, “ Az su isteyen ürünlerle beraber susuzluğa dayanıklı hububat çeşidimizi artırmalıyız. Suyun az olduğu bölgelere ise devlet tarafından destek sağlanmalı ve az su tüketilmelidir. Şuanda son 5 yılın en kurak dönemi bizi bekliyor. Biz burada çiftçi ve üreticilerimizi uyarmakla yükümlüyüz. Artık lütfen suyu tasarruflu kullanmaya çalışalım. Daha az su tüketen ürünleri tercih edelim. Konya’da özellikle bu sene ekim yapacak olan üreticilerimiz suyun olmadığını kabul etsinler ve ekecekleri ürünleri ona göre seçsinler” diye konuştu.

Yorumlar (0)