Kuraklık arttı, ayçiçek verimi düştü

Trakya'da son 2 senedir görülen kuraklıkla ayçiçeğinin fiyatında da yükselme meydana geldi.

TARIM 21.12.2020, 14:09
Kuraklık arttı, ayçiçek verimi düştü

Trakya'da kuraklık sebebiyle ayçiçeği rekoltesinin düştüğü ve buna bağlı olarak ayçiçeği yağı fiyatının arttığı kaydedildi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, konuya ilişkin, "Bölgede 2 senedir kuraklık yaşandığını kaydetti."

Kuraklığın ayçiçeğinin yanında buğday verimini de olumsuz bir şekilde etkilediğini söyleyen Arabacı, son zamanlardaki yağışların sevindirici olduğunu vurguladı.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı: Fiyatlar piyasa bandında seyrediyor

Arabacı, kuraklığın ayçiçeği yağında da fiyatların artmasına sebep olduğunu kaydederek, "Bölgemizde beklenen düzeyin altında bir üretim meydana geldi. Bununla birlikte pandemiden ötürü her sene bir sonraki yıl için stok yapılmak isteniyor, doğal olarak da dış piyasaya satılmış olan üründe azalma meydana geliyor. Ayçiçeği fiyatları arttığından rafine fiyatlarında da artış meydana geldi." şeklinde konuştu.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da yapmış olduğu açıklamada fiyatların piyasa bandına göre normal seyrettiğini söyledi.

Şaylan, ayçiçeği sezonunun gelmesiyle fiyatların da düşeceğine inandıklarını söyleyerek, "Maliyetlere göre bu fiyatlar çok anormal değil. 3-4 ay sonra ayçiçeği sezonu yaklaşacağından fiyatlar geriye doğru gidecek. Bu şartlar altında fiyatlar düşmez." cümlelerini kurdu.

Yorumlar (0)