Kuraklığa karşı “daha az su tüketen bitkiler” önerisi

2. Saros Ekonomi Zirvesi’nde yapılan sunumda, kuraklıkla mücadeleye karşı “daha az su tüketen bitkilerin ekilmesi” yönünde öneriler verildi. Prof. Dr. Kaya’nın bulunduğu bu önerinin sebebinin, iklim değişikliğinin tarımsal üretime büyük oranda etki etmesi olduğu belirtildi. 

TARIM 31.10.2021, 10:39 31.10.2021, 16:16
Kuraklığa karşı “daha az su tüketen bitkiler” önerisi

Edirne İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen 2. Saros Ekonomi Zirvesi, Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya’yı ağırladı.  

Prof. Dr. Kaya, iklim değişikliğinin en çok tarımsal üretim üzerinde etki ettiğini belirterek “daha az su tüketen bitkilerin ekilmesi” yönünde önerilerde bulundu. Trakya’nın ülkedeki benzerlerine nazaran büyük bir tarım potansiyeline sahip olduğunu aktaran Kaya, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yeni model üretimlere geçilmesi gerektiğini ifade etti: “Daha az su tüketen ürünlere yönelmemiz ve üretim desenimizi değiştirmemiz gerekiyor. Yeni tarzda bitkiler ekmeliyiz. Amacımız, 1 litre suyla en iyi verimi almak olmalı. Üretim planımızı bundan sonra ona göre yapacağız. Tarlamızı ona göre sürüp gübremizi de bu plan dahilinde atacağız.” 



Yer altı su kaynaklarının korunması vurgulandı 

Prof. Dr. Kaya: “Yer altı su kaynaklarını korumalı ve suyu bilinçli şekilde kullanmalıyız. Tarım ve endüstride bu sular daha yoğun şekilde kullanılıyor. Bu sektörlerin su kullanımları azaltıldı fakat daha da azaltılması gerekiyor. Bizim esas kaynaklarımız yer altı suları ve yeraltı gölleri. Edirne’de daha önce 5 metrede çıkan arazi altı suları artık 60 metrede çıkıyor. Çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız en değerli miras su kaynaklarımız ama biz tümünü tüketiyoruz. Biliyorsunuz ki bu sebeple Konya’da obruklar oluştu. Konya’da da sulu tarımın yapılmaması gerektiğini görüyoruz. Trakya’da ise bu duruma gelmeden önce önlem almalıyız ve sulu tarımı azaltmalıyız.” 

Yorumlar (0)