Konya Ovası’nda risk artıyor! Hububatta sarı pas hastalığı görülüyor

"Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak bilinen Konya Ovası'nda risk artıyor. Geçtiğimiz 2 ayda son 20 yılın en iyi yağışını alması sebebiyle hububatta sarı pas hastalığı görülmeye başlandı. 

TARIM 06.06.2023, 14:06 07.06.2023, 13:01 Şeyda Gül
Konya Ovası’nda risk artıyor! Hububatta sarı pas hastalığı görülüyor

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, son günlerde yağışların artması, sıcak ve nemli havanın etkisiyle sarı pas hastalığının görüldüğünü belirtti. Salgın yapma riskinin arttığını söyleyen Ergin, yağışlı periyodun devam edeceği öngörüldüğü için çiftçilerin, ekiliş alanlarını kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. 

Hastalık riski olan arazilerde en yakın müdürlüklere müracaat edilmesi gerektiğini belirten Ergin, "Ürün kayıplarını engellemek için çiftçilerimizin zaman geçirmeden kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

Hastalık görülmeyen yerlerde de koruma amaçlı ilaçlama tavsiyesi

Nisan-Mayıs ayında yağışların uzun yıllar ortalamasının yaklaşık iki katı üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz ise Konya Ovası'nda mayısta metrekareye düşen 80 milimetrenin üzerindeki yağışın hububata oldukça faydalı olduğunu belirtti. "Çünkü tanenin su ihtiyacını karşılayacak" diyen Kırkgöz, hububat alanları için çok önemli olduğunu söyledi. Bu yağışların, bazı hastalıkları da beraberinde getirdiğini ifade eden Kırkgöz, havaların ısınmasıyla birtakım hastalıklar görüldüğünü dile getirdi.

Sarı pas hastalık belli olmaya başladı

"Şu anda Konya'da yoğun olarak 'sarı pas' dediğimiz hastalık belli olmaya başladı" diyen Kırkgöz, özellikle hububat alanlarında çok yoğun denk geldiklerini vurguladı. Bu hastalıkla ilgili çiftçilerin erken dönemde ilaç yapmalarını tavsiye ettiklerini belirten Kırkgöz, "Bitki, olgunlaşma dönemine girene kadar bu ilaçlama yapılabilir" dedi.

Hastalık görülmeyen yerlerde de bu ilaçlamayı çiftçilerin koruma amaçlı yapmasını tavsiye ettiğini ifade eden Kırkgöz, bu dönemlerde çiftçilerin arazilerini daha sık kontrol etmeleri gerektiğini kaydetti. 

Konya Ovası'nda hububat hasadının temmuz itibarıyla başlayacağını, ilaçlama için yaklaşık 10 günlük bir süre olduğunu ifade eden Kırkgöz, bu mücadeleyle hastalığın yayılımının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

"Yapraklarda sararma oluyor"

Uzun yıllardır görmedikleri bahar yağışlarıyla yüzlerinin güldüğünü belirten Beyşehir ilçesindeki çiftçilerden Mehmet Arkan ise "Yağışlar çok güzeldi ama bu sene sarı pas hastalığı buğday ve arpalarda görüldü" ifadelerini kullandı.

"İlaçlama yaptık ama geç kaldık, etkili olmadı" diyen Arkan, yağışların devam ettiği için ilacın etki edemediğini söyledi. Bazı tarlalarda da ilaçlamanın etkisini gördüklerini söyleyen Arkan,  "Traktörle girdik ve yapraktan ilaçlama dediğimiz mücadeleyi yaptık" dedi.

Yapraklarda sararma olduğunu belirten Arkan, hastalık geçiren yerlerde bitki zayıf olduğunu ve rekolteyi kısmen de olsa olumsuz etkilediğini kaydetti. 

Yorumlar (0)