Konya Ovası'nda 'motorlu sulama sistemi' çiftçinin imdadına yetişti

Sulama ve su kaynaklarının kullanımı konusunda son zamanlarda birçok tartışma yaşanırken, Konya Ovası'nda "motorlu sulama sistemi" devreye girdi.

TARIM 06.09.2022, 16:50 06.09.2022, 17:22
Konya Ovası'nda 'motorlu sulama sistemi' çiftçinin imdadına yetişti

Kendinden motorlu ve alüminyum boru üstüne monteli fıskiyelerle tarla sulama sistemi yayılmaya devam ediyor. Konya Ovası'nda da tercih edilen bu motorlu sulama sistemi çiftçinin işini kolaylaştırıyor.

Sistem, enerji sarfiyatında ve iş gücünde tasarruf sağlıyor

Konya’daki çiftçiler, tarımda modernizasyon ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor.

Sektördeki yeniliklere ayak uydurmaya gayret eden Konya Ovası'ndaki üreticiler, tarla bitkileri yetiştirmede enerji sarfiyatında ve iş gücünde tasarruf sağlayan sulama sistemlerini seçiyor. Daha çok hububat ve yemlik bitki ekili arazilerin sulamasında kullanılıyor.

Sulama tesisatının yer değişimine son veren, kendinden motorlu ve alüminyum boru üstüne monte edilen fıskiyeli sistem ilgi gördü.

"Elektrik sarfiyatında yaklaşık yüzde 50 azalma var"

Merkez Karatay ilçesi Çengilti Mahallesi'nde çiftçilik ile uğraşan 48 yaşındaki Ali Yıldız, 3 yıl önce tarlasına motorlu sulama sistemi kurdurduğunu aktardı. Yıldız, sistemin enerji sarfiyatında ve iş gücünde önemli avantaj sağladığını belirterek, "Basit bir sistem fakat enerji sarfiyatı ve insan gücünde yüzde 70 oranında avantaj sağlıyor. Girdi masraflarımızda bu sistemle önemli oranda düşüş var. Gören çiftçiler soruyor, benden bilgi alıyor. Bölgede kurduranlar var." şeklinde konuştu.

“Bir işçiyle 210 dekar arazi sulanıyor”

Yıldız, bir işçiyle 210 dekar yonca ekili arazisinin sulandığını söyleyerek, "Burayı normalde 4-5 işçiyle suluyorduk. Şu anki mevcut sistemle 1 kişi suluyor. Ayrıca zamandan da tasarrufumuz var. Yağmurlama sistemi sayesinde 8-10 gün devam eden sulama, bu sistemle 5-6 gün içinde bitiyor. Elektrik sarfiyatında yaklaşık yüzde 50 azalma var. 10 gün boyunca kuyumuz hiç durmadan çalışırken bugün 5-6 gün çalışmış oluyor." sözlerini kullandı.

“Yağmurlama sisteminden daha verimli”

Tarlada görevli işçi Ertan Kuşçuoğlu da sulamayı tek başına yaptığını ve hiç yorulmadan çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Yağmurlamada 4-5 kişi olması gerek. Yonca tarlasında çamurda yürümek de zor olduğu için oldukça uzun sürüyordu. Bu sistemde tek başıma gece-gündüz 4 günde sulamayı tamamlıyorum. Mahsul de çok fazla susamıyor. Belirli aralıklarla büyük tekerlerin yer aldığı, 360 metre uzunluğundaki hatta 50 fıskiye var. Bu hattı, benzinli motor ileri geri şekilde olmak üzere hareket ettiriyor."

Yorumlar (0)