Konya'da mısır fiyatları çiftçiyi sevindirdi

Konya Ovası'nda 1 milyon dekarlık alanda tarımı gerçekleştirilen ve açıklanan taban fiyatın yaklaşık yüzde 40'ı üzerinde alıcı bulan mısır, yüksek fiyatıyla beraber çiftçinin yüzünü güldürdü.

TARIM 12.12.2020, 14:46 13.12.2020, 11:00
Konya'da mısır fiyatları çiftçiyi sevindirdi

Türkiye'nin mısır ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan tahıl ambarı Konya Ovası'nda çiftçiler sezonun son ürünlerinden olan mısırın hasadını yapıyor.

Kritik tarım ürünlerinin takibi için oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı Ürün Masaları tarafından hazırlanan "Mısır Analiz Raporu"nda bu sene, ülke geneli için Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretiminin beklendiği ifade ediliyor.

Tohumda gerçekleştirilen ıslah çalışmaları, modern tarım teknikleri ve devlet destekleri sayesinde Konya'da her sene ekim alanının arttığı mısırda, bu sene 1,5 milyon tonluk rekolte bekleniyor.

Mısır üretiminin 3'te 1'i Konya'da yapılıyor

Ülke genelinde 6,5 milyon ton olduğu tahmin edilen rekoltenin yaklaşık olarak 3'te 1'lik kısmına denk gelen 2,5 milyon tonunun Konya Ovası ve çevresinden karşılanması düşünülüyor. Türkiye'de mısır üretiminin yüzde 30'unun gerçekleştirildiği ovada, buğdayın ardından en fazla üretimi yapılan ürün mısır, fiyatıyla da üreticiyi mutlu ediyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman soylu, tüketimi ve üretimi her sene daha da artan mısırın, fiyatı ve kalitesiyle çiftçiyi sevindirdiğini kaydetti.

Konya'daki verim kaybı yüksek fiyatla telafi oldu

Piyasadaki fiyatların taban fiyatını geçip beklenenin çok üstüne çıktığını kaydeden Soylu, bu sene Konya'da gerçekleşen verim kaybının yüksek fiyatla telafi edildiğini kaydetti.

"Mısır üretiminin merkezi Konya oldu"

Soylu, çiftçilerin mısırı altın kadar değerli gördüğünü söyleyerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, ton için fiyatı bin 325 TL olarak duyurmuştu fakat Konya Ticaret Borsası'nda bu fiyat bin 900 liraya kadar çıktı. Bu da çiftçilerin arasında mısır için 'sarı altın' tabirinin kullanılmasına neden oldu." dedi.

Yorumlar (0)