Konya'da 'ikiz kuzu' bereketi

Konya'da TİGEM'e (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) bağlı olan Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde, küçükbaş hayvanlarda yüksek oranda ikiz doğum görüldü.

TARIM 17.04.2022, 20:48 18.04.2022, 16:11
Konya'da 'ikiz kuzu' bereketi

Tarla bitkileri yetiştiriciliğinin yanı sıra yoğun bir şekilde hayvancılık çalışmalarının da gerçekleştirildiği Konya'ya bağlı Sarayönü ilçesindeki işletmede, kurak geçirilen senenin ardından küçükbaş hayvanlardaki kuzu doğum oranları dikkat çekiyor.

"İkiz doğum oranı yüzde 50'nin üzerinde"

Müdür Yüksel Akçay, basın mensuplarına, işletmede simental ve esmer cinsi büyükbaş ile bafra, akkaraman ve acıpayam ırkı koyun yetiştirdiklerini ifade etti.

Geçtiğimiz senenin kurak olduğunu hatırlatan Akçay, "Bu seneki kuzulama sezonu çok iyi geçti. Adeta altın yılımız olduğunu söyleyebilirim. Koyunculukta idare-sevk, besleme-bakım ve koruyucu veteriner hekimlik hizmetleri en üst seviyede gerçekleştirildiği için yüzde 50'nin üzerinde ikiz doğum görüldü. Kuraklığa karşın sezon güzel bir şekilde sonuçlandı. Burada 52 bini aşkın küçükbaş hayvan var. 18 bin koyunumuzun yarısı ikiz doğurdu. Bu sene 22 bini aşkın kuzumuz doğdu." dedi. 

"Büyük bir başarı sağladık"

Akçay, bahse konu başarıda işçilerin ve teknik personelin özverisinin çok büyük bir payı olduğunu kaydederek, "Ahırlarımız çok güzel. Burada büyük bir başarı kaydettik. Adeta örnek alınması gereken bir performans ortaya koyduk. Geçtiğimiz 10 senede hayvan sayılarında büyük artışlar oluştu." sözlerini sarf etti. 

"Yurttaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz"

Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna arasındaki çatışma ortamının gıdanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu aktaran Akçay, "Hayvanlarımıza ve tarım ürünlerimize sahip çıkacağız. Türkiye koyun ve buğday üretimi için çok uygun. Son senelerde devlet tarafından güzel teşvikler alıyoruz. TİGEM olarak yurttaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." dedi. 

Yorumlar (0)